Szelídgesztenyéink újabb, nem-honos kártevője, a szelídgesztenye-gubacsdarázs

Agro Napló
A gesztenye (Castanea) fajok és azok hibridjeinek legjelentősebb kártevője a szelídgesztenye-gubacsdarázs (Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága, valamint Erdészeti Igazgatósága közösen végzi az ország egészére kiterjedő felderítést a faj esetleges megjelenésének észlelése, a megtelepedésének megakadályozása érdekében. A NÉBIH legújabb lakossági tájékoztatója a kártevő jellemzőit, a lehetséges védekezési lehetőségeket mutatja be.

 

 

A gubacsdarázs a rügyeket megfertőzve gátolja a hajtásképződést, s így akár 50-75%-kal is csökkenhet a termésmennyiség, szélsőséges esetben a fa is kipusztulhat. A Kínában őshonos faj 2002-ben került be Európába.



Hazánkba először 2008-ban érkezett fertőzött növényanyag, majd 2010-ben, de a gubacsdarázs kiszabadulását mindkét esetben sikerült megakadályozni.



Szlovákiában 2012 májusában azonosítottak gubacsdarázs fertőzést. A 15 km sugarú körülhatárolt terület egy része átnyúlik hazánkba is, Rajka, Bezenye és Dunakiliti területét érinti. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága létrehozta e három községre kiterjedően a hazai körülhatárolt területet és elrendelte a mag kivételével minden szelídgesztenye szaporítóanyag és facsemete forgalmazásának korlátozását, valamint az intenzív felderítést.

A kártevőről, s a lehetséges védekezési lehetőségekről bővebben a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 29. 06:03