Bizottsági nem az uniós csatlakozási szerződés újratárgyalására

Agro Napló
Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága elutasította annak a jobbikos képviselők által önálló indítványként beterjesztett javaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely arra szólította volna fel a kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat az EU megfelelő intézményeivel Magyarország uniós csatlakozási szerződésének módosításáról.

 

 

A javaslatot 3 igen, 14 nem és 2 tartózkodás mellett utasították el hétfőn a képviselők.

A javaslatot több, a Jobbik frakcióhoz tartozó országgyűlési képviselő - köztük Vona Gábor, Balczó Zoltán, Gaudi-Nagy Tamás, Varga Géza - azért tartotta fontosnak beterjeszteni, mert ahogyan azt Balczó Zoltán szóbeli indoklásában elmondta, a külföldiek földvásárlását Magyarországon a moratórium lejártát, azaz 2014. május 1-jét követően csak így lehet megakadályozni. A magyar csatlakozási szerződésben ugyanis a termőföld a tőke fejezetben szerepel.



Ez pedig a Jobbik szerint hátrányos és diszkriminatív az országra nézve, mivel a Római Szerződés kimondja, hogy ez a szerződés nem sértheti a tagállamokban fennálló tulajdoni rendet. Vagyis: a tagállam kizárhatja az EU beavatkozását a földtulajdoni viszonyokba.



Hörcsik Richárd (Fidesz), a bizottság elnöke leszögezte: a Fidesz képviselőcsoportja nem támogatja az uniós szerződés újratárgyalását, mivel az egy speciális egyezmény. A módosítás kezdeményezése pedig ronthatná Magyarország nemzetközi megítélését.



Ezt követően a testület meghallgatta V. Németh Zsoltnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztési államtitkárának beszámolóját a vidékfejlesztési támogatásokról. Az államtitkár jelezte: az unió közös agrárpolitikájának - 2013 utáni - reformjának tervezete is meghatározó módon számol a vidékfejlesztéssel.



Hozzátette: az agrárpolitikán belül a következő tervezési időszakban sem kívánja az unió alapvetően megváltoztatni a vidékfejlesztési politikát. Az eddigieknél szélesebb körben vezetik be ugyanakkor a leader-szemléletet - azaz a közösségek szerepének növelését - a fejlesztések megvalósításában. A vidékfejlesztésre szánt uniós pénzeket a 2013-as nominális szinten kívánják befagyasztani, bár ennek pontos összegét most még nem lehet tudni - jegyezte meg V. Németh Zsolt.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?