Növény-egészségügyi korlátozás a kőris növényekre és faanyagra

Agro Napló
Az Egyesült Királyság és Írország 2012. október végétől növény-egészségügyi korlátozást vezetett be a kőris növényekre és faanyagra. A korlátozást a Chalara fraxinea nevű gomba Brit-szigeteki észlelése indokolta, s nagy jelentőségű kőrisfáik megvédése érdekében hozták.

 

 

A Chalara fraxinea nevű gomba kőrisfákon hajtáshervadást, 1-2 éves vesszők elhalását faszöveti elszíneződést és kéregelhalást okoz. 2007 óta szerepel az EPPO figyelemfelkeltő („Alert”) listáján. EU-szinten vizsgálatkötelezetté azonban nem válhat, mert már nagymértékben elterjedt Európában, 18 országában van jelen különböző mértékben.





A kórokozó hazánk egész területén elterjedt. A betegséget mind az ültetett, mind a természeti környezetben (erdőkben) megtalálták. Az erdészeti kutatók vizsgálatai alapján jelenleg nincs lehetőségünk a kórokozó elleni hatékony védekezésre.





Mivel Magyarországon – csakúgy, mint a kontinens többi országában – nincs a Chalara fraxinea károsítótól mentesnek elismert terület, hazánk nem szállíthat kőriscsemetét és vetőmagot a két országba. A fenti szaporítóanyagon kívül az Egyesült Királyság észak-írországi része és Írország a kőrisfa (Fraxinus) faanyagának bevitelére is kiterjesztette a korlátozást.





A tilalom nem vonatkozik az iparilag feldolgozott termékre, (pl. parketta, bútor, rétegelt falemez), valamint a vegyi anyaggal kezelt faárura. A kőris faanyag beviteli korlátozás az Egyesült Királyságon belül Anglia, Skócia és Wales területére nem vonatkozik.

 

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?