Változik a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatás igénybevételi eljárása

Agro Napló
2013. január 1-jével lép hatályba a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásról szóló 91/2012. (VIII. 29.) VM rendelet, ami az ún. „gázolaj de minimis” támogatást eddig szabályozó rendeletet váltja fel. Az új rendelet több ponton is jelentősen módosítja a támogatás igénybevételének korábbi eljárását.

 

 

A 2012. tárgyévre vonatkozó támogatási kérelmet már kizárólag a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltételeiről és szabályairól szóló 341/2007. (XII. 15.) Kormányrendelet szerinti éves adóbevallási nyomtatvány részeként lehet benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), elektronikus úton vagy papír alapon. Az a mezőgazdasági termelő, aki a jövedékiadó-visszatérítés igénylését elektronikusan nyújtja be, a gázolaj „de minimis” támogatási kérelmét is kizárólag elektronikus úton nyújthatja be. A támogatási kérelem nyomtatványa a 91/2012. (VIII. 29.) VM rendelet 2013. január 1-jei hatálybalépést követően lesz elérhető a NAV honlapján. E kérelemben kell feltüntetni a támogatás alapját képező mezőgazdasági területek és a számlák adatait, továbbá itt kell megtenni a szükséges nyilatkozatokat is.





A gázolaj „de minimis” támogatási kérelem alapján indult eljárásban hiánypótlásra nincs lehetőség, ezért ügyelni kell a kérelem pontos és hiánytalan kitöltésére.



A vámhatóság a kérelmek adatait elektronikus úton továbbítja az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) részére, ahol döntés születik a megítélhető támogatásról. Az MVH a jogos támogatásokat a döntés meghozatalát követően, a forrás rendelkezésre állásától számított 45 napon belül fizeti ki.





Az új támogatási rendelet alapján a szabad mezőgazdasági de minimis kerete összegéig az is szerezhet részleges támogatási jogosultságot, aki a teljes igényelhető támogatással már túllépné az egyéni de minimis keretét.



A támogatás egységösszege változatlanul 95 Ft/l, ami a ténylegesen felhasznált, de legfeljebb 100 l/ha gázolaj után vehető igénybe.

 

Forrás: MVH Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?