2024. augusztus 30. péntek Rózsa

Századvég Gazdaságkutató: romló növekedési kilátások, elérhető hiánycél

Agro Napló
Részben a mezőgazdaságot sújtó aszálykár miatt a korábban jelzett 1 százalékról 1,5 százalékra rontotta a bruttó hazai termék (GDP) idei csökkenésére vonatkozó előrejelzését a Századvég Gazdaságkutató Zrt., a jövő évi növekedésre szóló prognózisát pedig - elsősorban a gyengébb külső konjunktúra miatt - 0,3 százalékra mérsékelte a szeptemberben jelzett 0,9 százalékról.

 

 

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a kutatóintézet a meghirdetett költségvetési kiigazítások végrehajtásával tarthatónak ítéli 2012-ben és 2013-ban is a 2,7 százalékos hiánycélt, ezzel párhuzamosan pedig az infláció lassú csökkenését várja. Jövőre indokolt devizaforrások bevonása a gazdaságkutató elemzése alapján.



A cég nem változtatott sem az idei, sem a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzésén, 2012-re 5,7 százalékos éves átlagos rátát, 2013-ra pedig 4,3 százalékos pénzromlást vár. Kedvező hatást gyakorol a dezinflációra a szabályozott árak csökkentése: a vezetékes gáz, a távhő, valamint a villamos áram fogyasztói árának 10 százalékos mérséklése 0,8 százalékponttal fogja vissza az inflációt. Hosszú távú áremelő hatást fejt ki ezzel szemben a cégeket terhelő adóterhek növelése, valamint az 5 százalékot meghaladó minimálbér-emelés. Az élelmiszerárak emelkedése szintén felfelé hajtja a rátát.



Az európai konjunkturális kilátások romlottak az előző negyedévhez képest, az eurózóna recesszióba süllyedt és rekordnagyságú a munkanélküliségi ráta. A pénzpiaci feszültségek kissé oldódtak, de ez csak lassan gyűrűzik be a reálgazdaságba. Ugyanakkor a pozitív hangulat törékeny, továbbra is bizonytalanság uralja a piacokat - összegzi a külső körülményeket a Századvég Gazdaságkutató.



A magyar GDP a III. negyedévben 1,5 százalékkal csökkent 2011 azonos időszakához képest, nagyrészt a rossz mezőgazdasági termésátlag miatt. Az ipari konjunktúra továbbra is lanyha, s bár az építőipar hozzáadott értéke nőtt a III. negyedévben, a kutatók szerint emögött ideiglenes tényezők állnak. A belső piaccal erős kapcsolatban lévő szolgáltató ágak hozzáadott értéke tovább csökkent, felhasználási oldalról a fogyasztás jelentősen szűkült, a beruházások volumene 3,6 százalékkal maradt el a II. negyedévben az előző év azonos időszakitól.



A prognózis szerint a magyar GDP az idén 1,5 százalékkal csökken, jövőre 0,3 százalékkal nő. A romló külpiaci konjunktúrával összhangban a kivitel mindössze 2 százalékkal nő az idén, ám a gyenge belső kereslet miatt az import stagnál, így a nettó export továbbra is pozitívan hat a GDP dinamikájára. A külkereskedelmi mérleg többlete a prognózis szerint az idén eléri a 7,6, jövőre a 8,5 milliárd eurót. A fizetési mérleg aktívuma így tovább nő a jövedelemsor egyre emelkedő hiánya ellenére.



A fogyasztás 2012-ben jelentősen, 1,8 százalékkal csökken a háztartási szektor hiteleinek leépítése és a csökkenő nettó reálbér miatt, jövőre pedig stagnál az előrejelzés szerint.



A vállalatok beruházási aktivitását továbbra is visszafogja az alacsony kapacitáskihasználtság, illetve a szűk hitelkínálat. A folyamatot a jövő év második felében ellensúlyozhatja az állami beruházások bővülése, mindezek alapján az idén a beruházások 4,7, jövőre 0,4 százalékkal csökkennek a Századvég Gazdaságkutató szerint.



A munkaerő-piaci aktivitás tovább nőhet a kormányzati intézkedések következtében, a recesszió ellenére a foglalkoztatottság nő a közfoglalkoztatási programok további bővítése esetén, miközben a versenyszféra munkaerő-keresletének bővülése lelassul. Az ideihez képest alacsonyabb bérdinamikát várnak a kutatók a versenyszférában.



A Századvég Gazdaságkutató számításai szerint mintegy 200 milliárd forinttal rontja az idei költségvetési egyenleget az adóbevételek (eva, társasági adó, áfa) várttól elmaradó szintje. Növeli a hiányt ezen kívül néhány kiadási tétel (nyugdíj, kamat, gyógyszerár-támogatás) túlteljesülése és a Magyar Bankszövetséggel kötött, a végtörlesztés eredménycsökkentő hatását részben ellensúlyozó megállapodás. Az említett hatásokat ugyanakkor képes kompenzálni a kiugróan nagy (370 milliárd forintos) tartalék, az önkormányzati szektor vártnál jobb gazdálkodása, illetve néhány egyéb kisebb tétel. Mindezek miatt úgy vélik, tartható a GDP-arányos 2,7 százalékos idei módosított hiánycél.



A jövő évi költségvetéssel kapcsolatos jelentős kockázatok kivédésére az elmúlt negyedévben három komoly kiigazítást hirdetett meg a kormány, amelyek együttesen nettó több mint 500 milliárd forinttal javítják az egyenleget. Az említett csomagok következetes végrehajtásával a kutatók becslése szerint tartható az elfogadott költségvetési törvényben szereplő 2,7 százalékos célszint.



A kedvező globális hangulatnak köszönhetően az elmúlt negyedévben mérséklődtek az állampapír-piaci kamatok és tovább bővült a külföldi befektetők kezén lévő hazai állampapír-állomány. Bár volt néhány sikertelen aukció, a nemzetközi pénzbőséget felhasználva az állam elsősorban forintkibocsátásokból finanszírozta a lejáró adósságát. A jövő évben esedékes törlesztésekre tekintettel 2013-ban devizaforrások bevonását látja indokoltnak a Századvég Gazdaságkutató elemzése.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?