2024. augusztus 30. péntek Rózsa

Magyar és román gazdák képzése Hajdúböszörményben

Agro Napló
A védett és a Natura 2000-es területeken gazdálkodókat segítik a környezetvédelmi szakemberek egy magyar-román határon átnyúló együttműködés keretében - jelentette be Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója kedden Hajdúböszörményben, az érintett gazdálkodóknak szervezett képzésen.

 

 

Emlékezetett arra, hogy Ökológiai akció a földterületek káros kiaknázásának csökkentésére ("Earth") címmel indult útjára 2012 májusában egy európai uniós program a magyar-román határon átnyúló együttműködés keretében.



A hátár mentén mindkét oldalon nagy kiterjedésű mezőgazdasági területek fekszenek. Sok gazdálkodó nem rendelkezik megfelelő eszközzel és kellő ismerettel a helyes földhasználathoz - magyarázta a környezetvédelmi igazgató hozzátéve: sokan elavult módszereket alkalmaznak, nem ismerik a megfelelő mezőgazdasági földhasználatra vonatkozó EU-s környezetvédelmi szabályozást.



Az "Earth" program projektpartnerei - a magyar, illetve a román környezetvédelmi hatóságok - felelősek környezetvédelmi szempontból a megfelelő mezőgazdasági földhasználat betartásáért, ellenőrzéséért - jelezte Kelemen Béla.



A szakember a program legfontosabb céljának nevezte, hogy a gazdaképzés keretében a földtulajdonosokat megismertessék a környezetvédelmi szempontból legjobb, és az EU-ban is elfogadott földhasználati gyakorlattal.



A három napos gazdaképzésen Hajdú-Bihar és Békés, illetve román részről Bihar és Szatmár megyei földtulajdonosok vesznek részt.



Egyebek mellett tájékoztatókat hallgatnak meg a termőföld védelmére vonatkozó törvényi előírásokról, a nitrátérzékeny kategóriába sorolt földeken folyó gazdálkodással kapcsolatos előírásokról, az állattartás, és a mezőgazdasági vízhasználat környezetvédelmi kérdéseiről.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?