A Codex Alimentariust az ENSZ két szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozta létre. Feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer kereskedelem hátterét is.
A Codex egyik nagy jelentőségű szakbizottsága az analitikai és mintavételi módszerekkel foglalkozó CCMAS szakbizottság, melynek házigazdája 1972 óta Magyarország.
A Codex Alimentarius 50 éve alakult, így kiemelt figyelem övezi a budapesti rendezvényt, melyet Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitott meg március 4-én. A fél évszázados évforduló alkalmából 2013. március 5-én emlékülést is tartanak, ahol dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke köszönti a megjelenteket, és előadást tart a Codex hazánkba látogató alelnöke, Awilo Ochieng Pernet is.
A FAO/WHO Codex Alimentarius tevékenységéről, feladatairól magyar nyelven részletes tájékoztatást találnak a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti weboldalán, illetve aNÉBiH Codex Alimentarius menüpontja alatt.
A budapesti szakbizottsági üléssel kapcsolatban további angol nyelvű tájékoztató anyagokat és szakmai információkat tölthetnek le az érdeklődők a NÉBiH-ÉKI CCMAS 2013 folyamatosan frissülő oldaláról.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági
Hivatal Élelmiszerbiztonsági
Kockázatértékelési Igazgatóság