Elemzők: idén magához térhet az export és javulhat a belső kereslet is

Agro Napló
Az idén magához térhet az export és javulhat a belső kereslet is az ING és az Erste szakértői szerint, akik úgy vélik, 2013-ban is a recesszió közelében teljesít a magyar gazdaság.

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012. negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal csökkent. A visszaesést alapvetően a mezőgazdaság (-21,3 százalék) és az ipar (-1,2 százalék) teljesítményének zsugorodása okozta, míg az információ, kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás hozzáadott értéke nőtt.



Németh Dávid, az ING elemzője jelezte, a GDP visszaeséséhez leginkább a mezőgazdaság és az ipar járult hozzá. Az építőipar kilábalásának nincsenek jelei; az ágazat teljesítménye 6,1 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, így úgy tűnik, egyelőre megragadt a mélyponton a szektor - vélekedett Németh Dávid.

Kifejtette, hogy a nettó export sem tudott hozzájárulni a növekedéshez, mivel az ipar leépülése az exportot is sújtotta. A januárról közzétett adatok alapján azonban 2013 elején már kezdett magára találni az ipar, és ha a nyugat-európai konjunktúra is kedvezően alakul, jók a kilátások arra, hogy az ipar teljesítménye pluszba fordul - jegyezte meg a szakértő.



Az ING elemzője kiemelte: a háztartások fogyasztásának visszaesése lassult, és idén már kissé nőhet is, köszönhetően a nettó reálbér növekedésének és a rezsicsökkentésnek.



Németh Dávid 2013-ban a GDP 0,3 százalékos növekedését várja.



Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője kifejtette: az adatokból az látszik, hogy a negyedik negyedévben a belföldi felhasználás továbbra is negatívan járult hozzá a növekedéshez. Kisebb pozitív jel, hogy a lakossági fogyasztás visszaesése némileg mérséklődött a harmadik negyedévhez képest, kedvezőtlen ugyanakkor, hogy a beruházások recessziója tovább mélyült.



Kiemelte, hogy a külkereskedelemben mind az export, mind az import visszaesést mutatott a negyedik negyedévben, és az export csökkenése, igaz csak hajszálnyival, de meghaladta az importét. Így a külkereskedelem egyenlege nettó importot mutatott, vagyis a GDP-hez való hozzájárulása is negatívvá vált, ami a korábbi negyedévekre nem volt jellemző.



Az elemző szerint ezen a téren az első negyedévben mindenképpen javulás várható. Az export magához térhet, amennyiben az eurózóna konjunktúrája javul, és a belföldi keresleti elemek visszaesése is valamelyest mérséklődhet.



Összességében azonban az idén is enyhe recessziót vár az Erste elemzője, aki 0,2 százalékos GDP-visszaeséssel számol.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?