A Közös Agrárpolitika reformja előnyös a fiatal gazdák számára

Agro Napló
Strasbourg, 2013. március 12. - "Közös európai érdek, hogy lehetőleg valamennyi induló fiatal gazda külön uniós támogatásban részesüljön. Ezért kezdeményeztem, hogy a támogathatóság területi határát egységesen 100 hektárban állapítsuk meg, amelyet az EP támogatott. Csak így teremthetünk életképes gazdaságokat, világszinten is versenyképes európai mezőgazdaságot, amely a magyar fiataloknak is vonzó alternatívát kínál. Az viszont sajnálatos, hogy ez a támogatás a már gazdálkodó fiatal termelőkre nem vonatkozik, csak a gazdálkodást a jövőben elkezdőknek jelent esélyt." - húzta alá Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja a Közös Agrárpolitika reformja kapcsán rendezett európai parlamenti vitán.

 

 

"A különböző ágazatok közti egyenlő bánásmódot szolgálja, hogy kezdeményezésemre az EP javaslata lehetővé teszi a baromfi-, és sertéstenyésztés, valamint a tízezreknek munkát adó dohánytermesztés támogatását. Az EP lehetővé tenné ily módon, hogy Magyarországon évente akár több mint 50 milliárd forintot fordítsunk 2014-et követően a nehéz helyzetben lévő ágazatokra. Lényeges eredmény, hogy javaslatomra a SAPS-ot, az egységes területalapú támogatási rendszert alkalmazó tíz tagállam - köztük Magyarország - a korábbi nemzeti kiegészítő támogatásokat beleszámíthatja az új támogatási jogosultságokba." - emelte ki a szocialista politikus a 2014 utáni uniós agrárpolitikával kapcsolatban.



"Az új tagállamok gazdái még mindig kevesebb támogatást kapnak, mint nyugat-európai társaik. 2020-ig lesz némi kiegyenlítődés, de nem elég. A magyar gazdák pozíciója a területalapú támogatások terén már korábban is legjobb volt az új tagállamok közül, s a jövőben az uniós átlag körül alakul. A hazai termelők az uniós agrárköltségvetés jelentős lefaragása ellenére sem járnak rosszul, hiszen még így is lényegesen több támogatást kapnak, mint régiós versenytársaik. " - tette hozzá a szocialista képviselő.

 

 

Forrás:

Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja -

Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Képviselőcsoport

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?