Egységes Kérelem: A szankciómentes támogatás feltétele a minőségi kérelemkitöltés és a határidőben történő igénylés

Agro Napló
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a korábbi években bevezetett minőségi monitoringot a 2013. évi egységes kérelem kitöltési időszakában is elindítja. A szolgáltatás célja az igénylések pontosságának növelése.

 

 

A területalapú igénylések esetében az ügyfeleknek hektárban, két tizedes jegy pontossággal kell meghatározniuk az egyes parcelláik területét, melyet be is kell rajzolniuk a kérelem kitöltéskor az MVH által biztosított elektronikus blokktérképre: az igénylés során elvárt pontosság biztosítja a túligénylést és szankció mentességet.



A Hivatal által bevezetett intézkedésekkel – nagyobb felbontású térképek biztosítása, az elektronikus kérelemkitöltés informatikai szolgáltatásai – a pontatlan igénylések okozta túligényelt területek aránya – az előzetes ellenőrzési eredmények alapján – 1% alá csökkent.



A pontosabb igényléseket segítő intézkedések közé sorolható a minőségi monitoring is, amely keretében a Hivatal vizsgálja, valamint visszajelezi a kérelmeket kitöltő és benyújtó falugazdászok és kamarai tanácsadók felé az igénylések pontosításának szükségességét. Felhívja az ügyfelek és a technikai közreműködők figyelmét a jogosultsággal rendelkező, de az igénylést elmulasztó esetekre. Információt biztosít a kitöltések adott évi előrehaladására vonatkozóan és a korábbi évekhez viszonyítva ütemére is.



Javasolt minél korábban nekilátni az április első felében kezdődő kérelem kitöltésnek, mivel ebben az esetben elég idő marad a szankciómentes pontosítására, az esetleges adathiányok pótlására.



 

Forrás: MVH Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?