Több millió életet menthet az új találmány

Agro Napló
Az AquAsZero egyetlen lépésben vonja ki az arzént a vízből

 

Magyarországon 335 településen magas az ivóvíz arzéntartalma. A probléma 1,2 millió embert érint: a magas arzénterhelés hatására hosszú távon tüdőrák, bőrrák, veserák, vagy fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki.



Az Európai Unió támogatásával létrejött találmány, az AquAsZero olyan vízszűrő rendszer, amely a korábbi drága, kétlépéses folyamat helyett egyetlen lépésben vonja ki az ivóvízből a kevésbé mérgező As V-t, és a jóval veszélyesebb As III-t.



Az Európai Unió által 833.842 euróval támogatott projekt során kifejlesztett AquAsZero használható a már meglévő víztisztító szűrőbetétekben is: az arzén rátapad az AquAsZero granulátumokra, amelyek ezután kémiailag semleges hulladékként, biztonságosan a földbe temethetők.



A korszakalkotó találmány fejlesztésében és tesztelésében magyar, spanyol, portugál és román vállaltok is részt vettek, az együttműködést a görög Loufakis Chemicals SA vezette.





A fejlesztők remélik, hogy a megoldás széles körben elterjed majd, és nemcsak az újabb víztisztító telepeken, hanem a már meglévő rendszerekben és az ipari, illetve háztartási vízkezelésben is használni fogják a technológiát.

 

Prime Time Communications

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?