2024. augusztus 30. péntek Rózsa

Békésben a szántóföldek több mint harminc százaléka vízzel telített

Agro Napló
Békés megyében a szántóföldek több mint harminc százaléka vízzel telített, ebből 13 900 hektár víz alatt áll, és további 102 600 hektáron a vízszint elérte a talaj felső rétegét - tájékoztatta a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága szerdán az MTI-t.

 

 

Veress Vilmos fő falugazdász elmondta: a 102 600 hektáron, a szántóföldek 27 százalékán telítődtek a kapillárisok, újabb esőzésekkel a vízborítás ezeken a területeken is megjelenik.



Kiemelte: a szerdán készült összefoglaló jelentés szerint a szántóföldek 4,5 százalékát borítja víz Békés megyében. A legnagyobb összefüggő vízfelület Orosháza térségében, Gádoros és Nagyszénás között alakult ki, mintegy négyszáz hektáron, itt jelenleg is aktív védekezés folyik, a mély fekvésű területről folyamatosan szivattyúzzák ki a vizet.



A talajon jelenleg nem lehet mezőgazdasági munkálatokat végezni, a lemaradás rendkívüli a növénytermesztésben. Borsót eddig 680 hektáron vetettek, pedig a gazdálkodók háromezer hektár vetését tervezték. Pár száz hektárra tehető az elvetett tavaszi árpa, zab, fénymag és más tavaszi kultúrák területe.



Az őszi búza 72 százaléka, mintegy 82 ezer hektár megkapta a fejtrágyát, a gyomirtás azonban meghiúsult, a vetésterületnek mindössze 0,2 százalékán történt meg - tette hozzá Veress Vilmos.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?