2024. augusztus 30. péntek Rózsa

Az egészséges, biztonságos élelmiszerek stratégiai fontosságúak

Agro Napló
Több mint egy éves előkészítő munka után elkészült a középtávú, tíz évre szóló nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia tervezete - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára egy csütörtöki szakmai rendezvényen.

 

 

Az Élelmiszer című szaklap által szervezett konferencián a helyettes államtitkár elmondta: a világban végbement változások miatt az élelmiszerlánc-biztonság javítása érdekében fejleszteni kell a társalmi tudásrendszert, és hatékonyabban szükséges kezelni az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatokat. Bognár Lajos szólt arról is, hogy szakértői becslések szerint belföldön évente mintegy 3 millió embert betegszik meg élelmiszertől, 70 százalékuk az otthon elkészített ételektől.





A 10 évre szóló nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia legfontosabb célja az élelmiszerbiztonság javítása, az emberek egészségének védelme. Fontos, hogy a társadalom számára átláthatóbb, egyben érthetőbb, komplex élelmiszerlánc-biztonsági rendszer jöjjön létre.



A helyettes államtitkár ezen belül fontosnak nevezte az élelmiszerlánc kifehérítését, a feketegazdaság elleni hatékony fellépést, új információs adatbázisok létrehozását, melyekhez a különböző hatóságok együttműködése elengedhetetlen. Nélkülözhetetlen továbbá az oktatási rendszer korszerűsítése ezen a területen, valamint a központi, állami hatósági felügyelet esetleg még hiányzó elemeinek létrehozása.





Kasza Gyula, a Corvinus Egyetem felméréseinek eredményét ismertetve elmondta, hogy az emberek döntő többsége számára nagyon fontos a biztonságos élelmiszerek fogyasztása. Emellett a cégek felelős magatartását is fontosnak tartják, de a biztonság garantálását elsősorban az államtól várják.



(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?