A Hungarikum Bizottság dönthet a minősítésekről

Agro Napló
A Hungarikum Bizottság a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény felhatalmazása alapján látja el tevékenységét, amely törvényt hosszú előkészítő munka, széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetést követően, 2012 tavaszán egyhangúlag fogadott el az Országgyűlés. A Bizottság tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek delegálják.

A Vidékfejlesztési Minisztérium mindenki számára egyértelművé szeretné tenni, hogy a Hungarikum Szövetség civil szerveződés nem azonos a Hungarikum Bizottsággal.

A Hungarikum Bizottság 2012. október 18-i megalakulása óta látja el a törvényben foglalt szakmai feladatait. Ezek közé tartozik többek között a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása. A törvény szerinti nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták sok helyen már el is készítették a helyi értékek listáját, amely folyamatosan bővíthető. A lokális, települési értéktárak mintájára alkotják majd meg a megyei és tájegységi értéktárakat az önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze. A Magyar Értéktárban nyilvántartott egyes, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a törvényben nevesített Hungarikum Bizottság hivatott, egyedi értékelés eredményeként, hungarikummá minősíteni.

Ennélfogva a Vidékfejlesztési Minisztérium szeretné nyomatékosítani, hogy a fentiek okán egy-egy civil szerveződés, így a Hungarikum Szövetség álláspontja sem tekinthető a Hungarikum Bizottság álláspontjának. Ezáltal az olyan rosszindulatú híresztelések, mint legutóbb pl. a karcagi birkapörkölt hagyományának megkérdőjelezése, szakmai tájékozatlanságra is utalnak. A karcagi birkapörkölt hosszú ideje az UNESCO nemzeti örökség-listáján is szereplő különlegesség, melynek okán egyértelműen méltó helyen van a hungarikumok között is, miképpen jó eséllyel indul majd a megmérettetésben a bajai halászlé vagy akár a szegedi paprika is.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pistázd meg!

Pistázd meg!

Magyarország egyik lenépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetén...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!