Állattartó telepek korszerűsítése volt a favorit Bács-Kiskunban - Videóval

Agro Napló
Az év végén lezárul egy hétéves költségvetési időszak az Európai Unió életében. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési támogatások a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) szerint érkeztek a vidék Magyarországára.

 

 

A ciklusban a jelenlegi árfolyamon - mintegy 1400 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre. Az összeg több mint 90 százalékát már lekötötték, így a ciklus végéig várhatóan nem marad elköltetlen forrás. Ezek - az önrészekkel együttesen - csaknem 3000 milliárd forint értékű fejlesztést tesznek lehetővé – mondta Kardeván Endre államtitkár a Darányi Ignác Terv ÚMVP támogatással megvalósult projekteket bemutató roadshow kunszentmiklósi sajtótájékoztatóján.

Az 1400 milliárd forintos keretből 892 milliárd forint kifizetése történt meg eddig, és összesen 220 ezer pályázó részesült támogatásban. A Dél-Alföldön több mint 60 ezer nyertes pályázó volt, ami csak itt 246,7 milliárd forintnyi ÚMVP támogatást jelent. Ez Bács-Kiskun megye vonatkozásában mindösszesen 38 ezer nyertest és 133 milliárd forintnyi támogatást eredményezett. A legtöbb forrás a megyében állattartó telepek korszerűsítésére jutott. Erre több jogcím is nyitva állt, de jelentősek voltak a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához (3,5 milliárd forint), a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez (11,2 milliárd), vagy például a kertészetek korszerűsítéséhez (2,8 milliárd forint) nyújtandó támogatások is. Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések megközelítették a 33 milliárd forintot.

Bács-Kiskunban, a helybeliek elhivatottságának és sikeres kezdeményezéseinek köszönhetően számos példaértékű projekt valósult meg. Megújulva, Integrált Közösségi és Szolgáltató Térként szolgálja a helyieket Imrehegy volt könyvtára, amely közel tíz éven keresztül üresen állt. Az államtitkár kiemelte jó kezdeményezésként, hogy a Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület 2011 közepétől kitűzőt ad a valódi őstermelőknek, akik így megkülönböztethetőek a csupán őstermelői igazolvánnyal rendelkező viszonteladóktól.

A „Virágzó vidékünk” roadshow-t vásári hangulat, koncertek, hagyományőrző műsorok, kézműves foglalkozás és helyi termékek vására, kóstoltatás színesíti. Kunszentmiklóst követően további három helyszínen folytatódik, így az érdeklődők Hatvanban, Sárbogárdon és Hódmezővásárhelyen is megismerkedhetnek a vidékfejlesztés sikereivel.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagyobb teret kapnak a kistermelők

Nagyobb teret kapnak a kistermelők

A magyar kistermelők, a családi gazdálkodók, a mikro-, kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások jelentik a magyar agrárium alapját. A tárcánál eg...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!