Hatékony az élelmiszer-biztonság védelme

Agro Napló
A Kormány vállalt céljainak megfelelően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) létrehozásával átalakította és megerősítette az hazai élelmiszerlánc-biztonság felügyeleti rendszerét, így már a termőföldtől az asztalig ellenőrzi a magyar élelmiszer-ellátást.

A Kormány az új élelmiszer-biztonsági hivatal, a NÉBIH alapításával elkötelezte magát amellett, hogy nem csupán egy ellenőrző hatóságot kíván működtetni, hanem fogyasztóbarát, az emberek szavára figyelő hivatalt. Éppen ezért a NÉBIH kiemelt figyelmet fordít az fogyasztókkal való együttműködésre. Ezért is hozta létre az élelmiszer-biztonsági zöld számot, ahová várja a lakossági bejelentéseket, amelyek segítik a hatóság munkáját, egyben a hazai élelmiszer-biztonságot szolgálják.

Mivel a feketegazdaság és fekete-kereskedelem élelmiszer-biztonsági szempontból is kiemelt kockázatot jelent, a NÉBIH megalakította - országos hatáskörrel - a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát. A KÜI a társhatóságokkal (NAV, rendőrség) szorosan együttműködve ellenőriz és jár el a nagyobb jelentőségű ügyekben. Megalakulása óta 8,5 milliárd Ft áfa összegű adóelkerülést tárt fel.

Az élelmiszerlánc-biztonságot erősítő minisztériumi változtatások eredményeként a hatóság a Pest megyeihez mérhető, nagy értékű visszaéléseket sikeresen feltárja, egyben a jogszabályok teljes szigorával le tud sújtani az elkövetőkre.

Többek között ennek a hatékony fellépésnek köszönhető az, hogy a Képviselő Asszony a sajtóból értesülhet az élelmiszerlánc-biztonság felügyelet és a társhatóságok munkatársainak eredményes munkájáról és megpróbálhatja azt átpolitizálni, kampánycélokra felhasználni.

Az élelmiszer-biztonság mindannyiunk számára fontos, éppen ezért kérjük Képviselő Asszonyt - és minden fogyasztót -, hogy amennyiben visszaélést tapasztal, hívja az élelmiszer-biztonsági zöld számot (06 80/263-244) és tegye meg bejelentését. Ezzel is segítve a hatóság munkáját.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!