Korszerű műszaki ismeretek is segítik az élelmiszertermelést

Agro Napló
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 233. tanévének megnyitó ünnepségén az esküre összegyűlt mintegy háromszáz új hallgatót Lovász László, az MTA elnöke, Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára köszöntötték.

Nagy István az egyetem és a minisztérium szakmai tevékenységének kapcsolódási pontjaira hívta fel az elsőéves hallgatók figyelmét. Az államtitkár egyfelől hangsúlyozta, hogy a jövő magyar agrárfejlesztései elképzelhetetlenek magasan képzett műszaki értelmiség nélkül, másfelől emlékeztetett arra, hogy a BME kiemelt szakmai programja több kérdésben is találkozik a minisztérium feladataival. A környezetvédelem, a megújuló energiák felhasználása, az innováció, a fenntartható élelmiszeripar kialakítása mind-mind elképzelhetetlenek az agrártárca és a Műegyetem hatékony együttműködése nélkül.

Mindannyiunk érdeke az egészséges környezet, melyet a termékek környezetkímélő, fenntartható előállításával biztosíthatunk – emelte ki Nagy István államtitkár.

S mint mondta, az ezt elősegítő kutatási eredményeknek a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a környezetvédelem mindennapi gyakorlatába történő mielőbbi átültetése is közös célunk, ezért ezen a téren is kívánatos a szoros együttműködés.

Lovász László szerint a közös kutatások különleges lehetőséget nyújthatnak a diákoknak, fiatal kutatóknak a modern kutatási témák és módszerek megismerésére. Ami ma még csak kutatási téma, az tíz vagy húsz év múlva mindennapi technológia lehet - jegyezte meg. Biztatta a Műegyetem diákjait, hogy ne csak a felkínált válaszokat tanulják meg, hanem keressenek más megközelítéseket és megoldásokat. ki. Lovász László arról is beszélt, hogy az Akadémia és a magyar felsőoktatás együttműködése egyre szorosabbá válik, hiszen akadémiai kutatócsoportokban, műhelyekben együtt dolgoznak tapasztalt szakemberek, doktoranduszok és hallgatók. Elmondta, a támogatott kutatócsoportok száma 2013-ban a korábbi 79-ről 89-re emelkedett, és ezek között 15 a Műegyetem és az Akadémia közötti együttműködést bizonyítja.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára egyebek mellett kiemelte: a kormány egyértelmű szándéka az, hogy nem csökkenti a felsőoktatási férőhelyek számát, és mindenképpen meg szeretnék teremteni az elitképzés jogi, szervezeti és gazdasági feltételeit.

Péceli Gábor, a Műegyetem rektora az intézmény tevékenységéről szólva azt mondta, nem csak órákat tartanak, ismereteket adnak át az itt hallgató diákoknak, hanem tudományos kapacitásukkal, az itt dolgozók tapasztalatával és szakértelmével az ország háttérintézményeként is működnek.

Forrás: MTI/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?