2024. augusztus 14. szerda Marcell

Biztonságos élelmiszerek a városokban – javuló kereskedelem és élelmiszer-felhasználás révén

Agro Napló
Ebbe az irányba mutat a FAO új egyezménye a Nagykereskedelmi Piacok Világszövetségével

2015. május 28., Budapest – Az élelmezés és a városi kereskedelem biztosítása világszerte egyre nagyobb kihívást jelent. Ezt felismerve az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) partnerségre lépett a Nagykereskedelmi Piacok Világszövetségével (World Union of Wholesale Markets), hogy közösen tegyenek a nagykereskedelmi szektor fenntartható és nyitott működéséért, és többek között az élelmiszer-hulladék csökkentése révén.

A nagykereskedelmi piacok szerepe, hogy a mezőgazdasági termékeket közvetlenül a termelőtől megvásárolva eljuttassa azt a feldolgozókhoz vagy a viszonteladókhoz.

Miközben az élelmiszer jelentős részét a nagykereskedelmi piacok értékesítik, különösen a fejlődő országokban jellemző ez, kevés információ áll rendelkezésre a folyamat (raktározás, szállítás) során keletkezett élelmiszer-hulladék mennyiségéről.

Részletesebb adatokat szerezni az élelmiszer-pazarlás mértékéről a nagykereskedelemben, ez az együttműködés legfőbb célja, továbbá, hogy jól működő eljárásokkal javítsák a városi piacok logisztikai hatékonyságát és a kereskedőkkel és vásárlókkal együtt tegyenek a hulladék csökkentéséért.

 

Az élelmiszer-pazarlás urbanizálódott

Az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer közel harmada (1,3 milliárd tonna évente) kerül a szemetesbe szerte a világon. A probléma erősebben jelentkezik az urbánus területeken, miközben a világ népességének már több mint a fele városokban lakik és 2050-re ez az arány két-harmadra emelkedik.

A FAO becslései szerint a megtermelt gumós termények, a zöldségek és gyümölcsök 40 %-a, a halak 35 %-a, míg a gabonák harmada és az olajos magvak, hús és tejtermékek 20 %-a nem kerül elfogyasztásra.

A termelőknek fizetett és végfelhasználói árakat összevetve, ennek értéke 1 billiárd dollár évente.

Javaslatokkal a csomagolásra, folyamatokra és a nagykereskedelmi piacok működésére és a városi élelmiszerlánc információ-áramlásának fejlesztésével a FAO és Nagykereskedelmi Piacok Világszövetségének együttműködése lépéseket tesz az élelmiszer-hulladék mérséklésére, továbbá a termelők piaci hozzáférésének, az élelmiszerkezelésnek javítására, hogy a városokban élők számára is elérhetők legyenek a friss és biztonságos termékek.

Az együttműködésről az egyezményt a Nagykereskedelmi Piacok Világszövetségének éves konferenciájának keretében, ma írták alá Budapesten.

 

Középpontban a nagykereskedők

„Eddig már sokat tettünk azért, hogy a háztartásokban kevesebb legyen az élelmiszer-hulladék, miközben a nagykereskedőkre, akik szintén fontos elemei a puzzle-nek, kevés figyelem irányult. Ezzel a lépéssel változtatunk ezen,” hangsúlyozta Vladimir Rakhmanin, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője.

„Az általunk megkérdezett nagykereskedők 60 %-a nevezte a következő öt év legnagyobb kihívásának az élelmiszer-pazarlás problémáját,” mondta Donald Darnall, a Világszövetség Igazgatótanácsának tagja. „Nagykereskedelmi piacaink nyitottak az a jó megoldásokra, ami lehetővé teszi, hogy jobb hulladék-kezelési stratégiát dolgozzunk ki és azt el is terjesszük körükben.”

„Hatékonyabb nagykereskedelmi piacok, és általában a városi kereskedelem, révén a kevésbé tehetősek is hozzájuthatnak az egészséges élelmiszerekhez,” mondta Eugenia Serova, a FAO Agráripari Osztályának vezetője.

„Ha a következő húsz évre előrevetített globális népességnövekedés 90 %-a Afrika és Ázsia városaiban koncentrálódik, érdemes ismereteinket a városi kereskedelmi rendszerek már most bővíteni,” tette hozzá.

A Nagykereskedelmi Piacok Világszövetsége 43 ország nagykereskedőit fogja össze, ezzel biztosítva a megfelelő tudásalapot tanulmányok és projektek kidolgozásához, melyek révén a nagykereskedők javíthatják hatékonyságukat, az elérhető termékek minőségét és csökkenthetik az élelmiszer-hulladékot is. Megoldást jelenthet a raktározási technológiák fejlesztése és a sérült vagy fölösleges termékek alternatív felhasználása.

Az együttműködés kapcsolódik a FAO élelmiszer-pazarlás elleni Save Food Initiative kampányához és a városi élelmiszer-biztonságot célzó törekvéséhez. A nagykereskedelemről elérhető információ növelése mellett a partnerség célja a képességek és a szabályozás fejlesztése és hogy lehetővé tegye a nagykereskedők számára tudásuk megosztását.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?