2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ki kell használni a hungarikumokban rejlő külgazdasági potenciált

Agro Napló
A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében külgazdasági értekezletet tartanak Budapesten. A négynapos szakmai egyeztetés sorozat keddi napján a Földművelésügyi Minisztériumot Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár képviselte.

Szakáli István Loránd előadásában kifejtette, a hungarikumok olyan szakterületet testesítenek meg, amely számos ponton kapcsolódik a külgazdasági szakemberek munkájához. A helyettes államtitkár felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy az Országgyűlés két héttel ezelőtt elfogadta a 2012-es hungarikum törvény módosítását, amelyben már sikerült beépíteni az elmúlt három év gyakorlati tapasztalatait. Maga a jogszabály is egy hungarikum, hiszen a világban fellelhetők hasonlóak, de szellemiségében, megoldásaiban egyedülálló.

A helyettes államtitkár rámutatott: a hungarikum törvény egy nemzeti törvény, teljes egészében a magyarságról szól, éljenek azok a világ bármelyik pontján. Maga a törvény keretrendszert biztosít ahhoz a munkához amit hungarikum mozgalomnak nevezünk. Úgy tűnik ez a mozgalom határokon innen sikertörténet, hiszen közel ötszáz településen jött már létre értéktár bizottság, azonban a határon túli közösségeket eredményesebben kell megszólítanunk. A törvény módosítása lehetőséget biztosít arra, hogy számukra is a magyarországival megegyezően működjön az értékgyűjtés, mindehhez még pályázati támogatási lehetőséget is biztosít a magyar állam. Szintén a hungarikum törvény módosításának köszönhetően a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által elnökölt testület a jelenlegi 16 helyett 21 taggal működik majd. Tagjai között a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak is lesz delegáltja, hiszen a magyarság értékeinek külhoni, külgazdasági és külpolitikai, infokommunikációs és katonai hagyományőrzési vonatkozásai egyaránt vannak.

Az értékgyűjtő munkát egy egységes stratégia mentén kell folytatni, hiszen a hungarikumok megléte külgazdasági, turisztikai haszonnal és kultúrdiplomáciai előnyökkel jár, hozzájárul az nemzetimázs alakításához. Ennek az elvégzendő munkának szerves része, hogy hungarikumainkat a külpiacokon is megjelenítsük, ennek érdekében az elmúlt egy évben számos helyszínen bemutatkoztunk, többek között Madridban, Berlinben, Újvidéken, Zágrábban és az Egyesült Államok több városában. A nemzetközi partnerkeresés során kiváló kapcsolatot alakítottunk ki a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Balassi Intézettel, a Magyar Turizmus Zrt-vel és az Agrármarketing Centrummal. Külgazdasági potenciállal rendelkező hungarikumainkkal kapcsolatban, mint például a pálinka, a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika, a Tokaji aszú, vagy a Zsolnay és Herendi porcelán iránt élénk piaci érdeklődésre számíthatunk a külpiacokon is.

Munkánkhoz elengedhetetlenül szükségesek az adott ország szakdiplomatáinak segítsége. Nyitottak vagyunk a hungarikumok ügyét szolgáló külpiaci rendezvények megszervezésére, ebben megfelelő partnerekre találnak bennünk– mondta el a helyettes államtitkár.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pistázd meg!

Pistázd meg!

Magyarország egyik lenépszerűbb élelmiszere, az Erős Pista új „megPistázott” filmje annak az előzménye, hogy az Univer Product Zrt. 75 éves történetén...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!