Ez azt jelenti, hogy a hivatal ellenőrei 400-500 mintát vesznek aratáskor, majd laboratóriumban vizsgálják meg a szemeket - közölte Gábriel Géza (NÉBIH).
Az ellenőrzés hatékonyságát mutatja, hogy utoljára 6-7 évvel ezelőtt fordult elő élelmiszer mikotoxin fertőzése, amely enyhe hasmenést, hányingert, emésztőrendszeri panaszokat okozhat - tette hozzá.
A fertőzés a gabonaféléknél elpusztíthatja a csíranövényt, szártőrothadást okoz, mindennek nyomán pedig 30 százalékos mennyiségi kárt is előidézhet a termőterületen. Ugyanakkor a méreganyagok bekerülhetnek az élelmiszerláncba is.
A fertőzés ellen növényvédő, gombaölő szerekkel kell védekezni, ami különösen szükséges a fokozottan csapadékos időszakokban - mondta Gábriel Géza.
Forrás: MTI