2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Agrárminiszteri tanácskozás - Félmilliárd euró kompenzáció a tejtermelőknek

Agro Napló
A drámai mértékű tejpiaci árzuhanás miatt az Európai Bizottság félmilliárd eurós különtámogatást kíván juttatni az uniós tejtermelő gazdáknak - közölte hétfőn Brüsszelben újságírókkal Jyrki Katainen, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény finn alelnöke.

Katainen az EU-országok agrárminisztereinek tanácskozása előtt nyilatkozott. A rendkívüli ülésen, amelyet kifejezetten a tejpiacon előállt helyzet miatt hívtak össze, Magyarországot Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára képviseli.

Az ülés több órás késéssel kezdődött. Előzőleg a nyomott tejárak miatt traktoros felvonulással tiltakozó tejtermelő gazdák hatalmas felfordulást okoztak a hétfő reggeli csúcsforgalomban egyes Brüsszelbe vezető, illetve brüsszeli közutakon. Mintegy kétszáz traktor vonult a kelet felől Brüsszelbe vezető A3/E40-es autópályán a belga főváros EU-negyedébe, ahol a nap folyamán utcai és köztéri incidensek követték egymást. Egyes radikális demonstrálók autógumikat égettek, a rendőrök könnygázt vetettek be.

Az EU-ban idén tavasszal megszüntették a termelés felső tűréshatárait tagországonként kijelölő kvótarendszert. Emellett nehézségeket okoz az uniós országok mezőgazdasági termékeire kivetett orosz importstop is. Az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján azonban a szóvivő megerősítette azt a korábbi brüsszeli álláspontot, hogy a tejkvóták rendszerének egyszer s mindenkorra vége.

Bizottsági források szerint a félmilliárdot abból az összegből akarják kiutalni, amit - még a kvótarendszer hatálya alatt - a kvótákat túllépők fizettek be büntetésként. Ilyen pénzek kifizetéséhez nem kell a tagállamok hozzájárulása. Az agrárminiszteri tanácskozásról kiszivárgott hírek szerint a tagországok képviselői kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy növeljék az állami támogatásokat a tejszektor számára.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!