A magyar akácnak, a belőle készített termékeknek és a kiváló minőségű akácméznek gazdaságilag, társadalmilag kiemelkedő jelentősége van – jelentette ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár május 21-én, a III. Országos Akácnapon, Baján. Az akác népszerűsítését célzó rendezvényen az akácfa felhasználási lehetőségeit felvonultató kiállítás, akáccal kapcsolatos játék, kézműves foglalkozás, mézkóstoló színesítette a programot.
Az akác közel 300 éve van jelen Magyarországon, az eltelt évszázadok alatt az akácgazdálkodással kapcsolatban hazánkban jelentős tapasztalat és tudás gyűlt össze. Világviszonylatban élen járunk e fafaj nemesítésében, az akácméz egyedülállóan népszerű terméke a magyar méhészetnek – mondta Zsigó Róbert.
Az akác kiváló tűzifa és jó ipari alapanyag
Akác jelenleg az országban 467 ezer hektár területen nő, az erdők egynegyedét adja, így hazánkban a legelterjedtebb erdei fafaj. Fája kiváló tűzifa és jó ipari alapanyag, készül belőle többek között bútor, játék, parketta, építőipari, kertészeti termék, mint ahogyan a hordógyártásnak is alapanyaga és sok esetben kiváltja a trópusi fákból készült termékeket is. Az akác a leggazdaságosabban termeszthető fafajok közé tartozik.
Magyarország méztermelésének közel felét az akácméz adja, amely éves átlagban megközelíti a 12 ezer tonnát. Egyúttal keresett exportcikk is, és a méhészet húszezer családnak biztosít megélhetést. Az akác és az akácméz is hungarikum, amely Magyarország jó hírét erősbíti.
Forrás: FM Sajtóiroda