2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Konferenciával ünnepelte alapításának 120. évfordulóját a Mezőgazdasági Múzeum

Agro Napló
Nemzetközi szakmai konferenciával ünnepelte alapításának 120. évfordulóját hétfőn a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mint Estók János, a múzeum főigazgatója a rendezvényen felidézte, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapító okiratát 1896. június 20-án írta alá Darányi Ignác földművelésügyi miniszter. A dokumentum rendelkezett arról, hogy a kiállítótér mutassa be a magyarországi élelmiszertermelést és -feldolgozást, valamint a természet és a kultúrtáj harmonikus egymás mellett élését.

"Mi ezt a feladatot 120 éve látjuk el, nemzedékek egymásra épülő tudása és ismeretanyaga rétegződik ebben a házban, amely hatalmas gyűjteményi anyaggal bír, és az országos múzeumok között a legnagyobb könyvtári állománnyal is rendelkezik" - tette hozzá.

Az alapító okirat szándéka szerint az intézmény igyekszik a múlt és a jelen mellett a jövőre is fókuszálni, és beilleszkedni abba az új kulturális szövetbe, amely a múzeum közvetlen környezetében, a Liget Budapest projekt keretében formálódik - emelte ki Estók János, hangsúlyozva, hogy ha a kiállítótér külsőleg és belsőleg megújul, filozófiájában és kiállításaiban egyaránt képes lesz a 21. század kihívásainak megfelelni.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is kiemelte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a múzeum története az intézmény születésétől kezdve szorosan összekapcsolódik. A kiállítóhely ma Európa legnagyobb mezőgazdasági szakmúzeuma, amely több százezres gyűjteményével egyedülálló módon jeleníti meg a magyar mezőgazdaság múltját és jelenét - hangsúlyozta a miniszter.

Mint mondta, a jövőbe mutató dinamizmus ma is meghatározza az intézmény működését, hiszen figyelemmel kíséri a mezőgazdaság előtt álló kihívásokat, követi az agráriumban zajló változásokat, ráirányítja a figyelmet az aktuális kérdésekre és hatékony válaszokat ad rájuk.

Az állandó és időszaki kiállítások mellett a múzeum otthont ad agrárszakmai rendezvényeknek is, amelyek olyan fontos témákkal foglalkoznak, mint például a GMO-mentesség.

A beszédek után Fazekas Sándor miniszteri kitüntetéseket adott át az intézmény dolgozóinak, ezt követően pedig magyar és külföldi szakemberek előadásaival folytatódott a program.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!