2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Bővülhet a nyúlfeldolgozó kapacitásunk

Agro Napló
Új, nyulakat feldolgozó vágóhíd- és vágópont-beruházások indulhatnak meg idehaza – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A Nyúl Terméktanács célkitűzése, hogy 2020-ra elérjük a 7 milliós vágónyúl-mennyiséget.

Az ország két feldolgozó üzemében, körülbelül fele-fele megoszlásban, hetenként 98-100 ezer nyulat vágnak le – mondta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes december 3-án, a IV. Országos Nyúlkiállításon, Bátonyterenyén. Közölte: az elkövetkező években új vágóhíd- és vágópont-beruházásokkal a feldolgozók köre várhatóan bővülni fog. A vágóüzemek szinte száz százalékban hazai előállítású, magyar nyulakat dolgoznak fel. Arról is szólt, hogy az ágazat fejlesztése érdekében több intézkedés is történt az elmúlt időszakban.

A Nyúl Terméktanács célkitűzése, hogy 2020-ra elérjük a 7 milliós vágónyúl-mennyiséget. Jelenleg hazánkban a házinyúlállomány 1,3 millióra tehető, 344 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbi mennyiségnél. A telepek és anyanyulak száma az elmúlt években nem változott, jelenleg 60-65 nagyüzemi telepen több mint 100 ezer anyanyúllal folyik a termelés. Nagy István ismertette: az előállított nyúlhúst 90-95 százalékban magas feldolgozottsági szinten külföldön adjuk el a fő exportpiacot jelentő Olaszország, Svájc, Németország és Oroszország felé, emellett új piacok, így Ukrajna és Románia felé is történt nyitás. Mint mondta, a versenyképességünk alapja a piaci elvárásoknak megfelelő jó minőségű áru.

Nagy István arról is beszélt, hogy ma Magyarországon a nyúlhús-fogyasztás nem éri el a 10 dkg/fő/év értéket, ami jelentősen elmarad más európai országokétól. A rendkívül alacsony hazai nyúlhús-fogyasztás egyik fő okát abban látja, hogy a megtermelt nyúlhúst a hazai kereskedelmi hálózatok csak minimális mennyiségben értékesítik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!