2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szlovákiát is érdekli a magyar szürkemarha tenyésztése

Agro Napló
A magyar szürke szarvasmarha szlovákiai törzskönyvezéséről és egy nemzetközi szövetség létrehozásának lehetőségéről is egyeztetett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Csicsai Gáborral, a szlovák Mezőgazdasági Minisztérium államtitkárával Veszprémben – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel.

A magyar szürkemarha őshonos állatnak számít Magyarországon, ezért magasabb védettséget élvez a törzskönyvezésben. Hazánkban jogszabály rögzíti a tenyészállat és szaporítóanyag forgalmazásának szabályait. Ennek értelmében a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták egyedeit, valamint szaporítóanyagát kivinni csak a kiszállítást legalább 15 nappal megelőző bejelentés után, őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében − így a magyar szürke szarvasmarha esetében is − a tenyésztési hatóság engedélyével lehet.

Az államtitkári találkozón Nagy István egy nemzetközi szövetség létrehozását javasolta. Jelezte, ha több országban is felmerül hasonló igény, akkor célszerű a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének koordinálni az állományok tenyésztését és standardizálni a tenyésztési programot. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 novemberétől az új EU-s állattenyésztési szabályozás lehetővé teszi a határon átnyúló tevékenységeket, de a tagállami részletszabályok jelenleg még kidolgozás alatt állnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!