Most szóljon be! Május 2-ig véleményezheti a KAP rendszerét

Agro Napló
Május 2-áig lehet véleményezni az uniós Közös Agrárpolitikát (KAP), s fontos, hogy minél több hazai gazdálkodó megtegye ezt, mivel döntésének meghozatalakor Brüsszel nagyban fog támaszkodni ezen visszajelzésekre is – nyilatkozta a Világgazdaságnak Győrffy Balázs.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke emlékeztetett, a kérdőív magyar nyelven is elérhető, többek között a köztestület honlapjára elhelyezett linken keresztül. Mint mondta, abban szinte biztosak lehetünk, hogy 2020 után is lesz közösségi agrárpolitika, azonban jelentősen átalakulhat. Főleg a közvetlen támogatásoknál kaphat minden eddiginél nagyobb szerepet a fenntarthatóság. Akár még azt is el lehet képzelni – tette hozzá –, hogy a teljes területalapú támogatást zöldítési feltételekhez, vagy akár újabb növényvédőszer- és műtrágya-használattal kapcsolatos feltételekhez kötik.

A kamara elkötelezett a KAP fenntartása mellett, hiszen Magyarország ennek jelentős haszonélvezője, de a közösségi agrárpolitikát a jelenlegi bonyolult rendszer egyértelműsítésével és letisztításával képzeli el – szögezte le. A rendszerben természetesen helyet kapna a napjainkban egyre hangsúlyosabb környezetvédelem, de szintén a jelenleginél egyszerűbb, gyakorlatban megvalósítható formában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?