Miért nem öntöz a magyar gazda?

Agro Napló
Bár a szélsőséges időjárás miatt az elmúlt években növekedett az öntözés jelentősége, a vízjogi engedéllyel rendelkező kevesebb mint fele, 49,44 százaléka öntözött tavaly – írja keddi számában a Világgazdaság, az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérésének eredményét ismertetve.

Magyarországon kevesebb mint 130 ezer hektár vízjogilag engedélyezett öntözhető területet művelnek, ennek több mint háromnegyede az Alföldön található – írja az MTI. Az üzemeknek engedélyezett vízmennyiség 201 millió köbméter volt tavaly, de ebből csak 73 millió köbméter vizet juttattak ki a földekre.

A szakértők szerint az a legnagyobb baj, hogy Magyarország nem "fogja meg" a vizet, sőt nettó vízkibocsátó: három Balatonnak megfelelő vízmennyiséggel több hagyja el az országot, mint amennyi bejön. Öntözésre pedig ennek a töredékét fordítják. A számítások szerint az öntözés érdemi szinte fejlesztésével – ami a szántóterület felének öntözhetőségét, illetve a csatornák feltöltését jelentené – az agrárgazdaság 30 százalékkal növelhetné a kibocsátást – írja a VG.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A víz a legfontosabb erőforrások egyike

A víz a legfontosabb erőforrások egyike

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Az intenzív mező...

Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!