Többlet vízkészlet a Tisza-tóban a vízhiányos időszakra

Agro Napló
Tízmillió köbméter vizet tároltak be a közelmúltban többletként a Tisza-tóba, hogy a várható aszályos időszakban ki tudják elégíteni a térségben megnövekvő vízigényeket.

A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) tájékoztatása szerint ezzel a vízmennyiséggel a Tisza-tó megszokott, 725 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszintje 10 centimétert emelkedik. A Kötivizig szakemberei remélik, hogy a többlet vízkészlet megfelelő tartalékot képez - a Nagykunsági-, Jászsági és Tiszafüredi-főcsatornákon keresztül - a vízigények kielégítésére, illetve a Körös-völgy ökológiai vízpótlására. Ezen túl, a térségi vízkészletek növelése érdekében megemelték 10 centiméterrel a Nagykunsági-főcsatornán az Abádszalók-Örményes közötti szakasz vízszintjét.

A Kötivizig az elmúlt évek tapasztalatai alapján döntött a vízhiányos időszakra való felkészülésről, ennek részeként vízhiánykár-elhárítási tervet dolgozott ki. Ennek alapján már 2012-ben, 2013-ben és 2015-ben is sikeres beavatkozásokat hajtottak végre, hogy az előrelátóan betárolt vízkészlet a térség vízelosztását, valamint Szolnok és a környékbeli települések ivóvízellátását biztosítsa.

(MTI)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?