2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Reménykeltő esőzések Szíriában

Agro Napló
Róma, 2017. július 18. – Javult valamelyest az élelmezési helyzet Szíria egyes részein a közelmúlt eseményei és a humanitárius segítség miatt, az ország egészét tekintve ez azonban még mindig messze nem éri el a háború előtti szintet, figyelmeztet az ENSZ.

Az ország teljes búzatermelése a legutóbbi termény és élelmezésbiztonsági felmérés alapján, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) közösen végzett, 1,8 millió tonna – ami 12 %-os javulás a tavalyi mélyponthoz képest, de több mint 50 %-kal alatta van a háború kitörését megelőző évtized átlagának.

A jelentést készítők közel 7 millióra becsülik azok számát, akik élelmiszerellátása bizonytalan, és további 5,6 millióra azokét, akik a rendszeres élelmiszersegély megszűnésével könnyen ugyanilyen helyzetbe kerülhetnek.

„Néhány szíriai családnak felcsillant egy kis fény az alagút végén,” mondta a FAO szíriai meghatalmazott képviselője, Adam Yao. „A hatalmas nyomás ellenére a mezőgazdaság még mindig képes élelmiszerrel ellátni az országot. A biztonsági helyzet alakulásával egyre több gazda juthat újra földhöz. Most kell fokozni a támogatást, mert a mezőgazdaság fontosabb mint valaha.”

„Már ez a kis változás is reménykeltő sokaknak, de a szükség továbbra is nagy. Több erőfeszítésre van szükség, hogy a konfliktus sújtotta családokat élelemhez juttassuk,” mondta Jakob Kern, a Világélelmezési Program szíriai képviselője.

A humanitárius szervezetek hozzáférése az ostromlott területekhez szintén javult. Deir Ezzor tartomány továbbra is zárt maradt, az életmentő adományokat repülőről juttatják célba. Rakka tartományban egyenesen kritikus a helyzet a folyamatos harcok miatt: az üzletek tönkrementek és az alapvető élelmiszerek ára 42 %-kal ugrott meg május óta.

A növényeknek jól jött az eső

A csapadékosabb időjárástól felduzzadt az Eufrátesz folyó vize. A kedvezőbb időjárás miatt idén nőtt a búza- és árpatermelés. A magas termelési költségek, a termelési eszközökhöz (vetőmag, tápszer) való hozzájutás nehézségei, illetve a tönkrement öntözési és tárolási infrastruktúra azonban komoly terhet jelentenek a gazdáknak.

A legeltető állattartás körülményei javultak az esőzések miatt, ami különösen jól jön a magas takarmányárak mellett. Stabilizálódni látszik az állatállomány mérete is, még ha egy viszonylag alacsony szinten is. Az állategészségügyi szolgáltatásokhoz és a legelőkhöz való hozzáférés akadályoztatása nem szűntek meg problémának lenni.

Napról napra jobb a biztonsági helyzet és a beszerzési lehetőségek is, hozzájárulva a kereskedelem óvatos élénküléséhez. Így újra megnyíltak városi piacok az ország számtalan pontján. Aleppó keleti részén a teljes infrastruktúra elpusztult, ott a helyreállítás ezért lassabban megy. Az élelmiszerárak az ország szinte egész területén rekord magasságba emelkedtek.

Módszertan

A felméréshez nemzetközi szakértők májusi szíriai látogatásuk során a hivatalos információkat személyes interjúkkal és tanulmányutakkal egészítették ki. Továbbá műholdas képeket és egyéb elektronikus eszközöket is bevetettek.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?