Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország a GMO-mentes fehérje önrendelkezést célzó kezdeményezések és programok élére állt az Európai Unióban – emelte ki Nagy István. – Ezt jól jelzi az is, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottságában Hölvényi György képviselő (FIDESZ-EPP) a téma jelentéstevője.
A miniszterhelyettes emlékeztetett arra: Magyarország agrárpolitikájában stratégiai jelentőséggel bír a fehérjetakarmány-előállítás ösztönzése, valamint a GMO-mentes fehérjeforrás biztosítását célzó eszközrendszer megteremtése az állattenyésztési ágazatok számára.
A pillangós növényeknek alapvető szerepük van a fenntartható mezőgazdaságban, az élelmiszerellátás biztonságában, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében, és az egészséges táplálkozásban.
Tudatosítani szükséges az európai fogyasztókban, hogy a fenntartható mezőgazdasági termelés többek között olyan technológiák ötvözését jelenti, amelyek megőrzik a talaj termőképes állapotát, nem szennyezik a felszín alatti vizeket, figyelemmel vannak a biológiai sokféleségre, és megóvják a genetikai erőforrásokat.
A magyar kormány meggyőződése, hogy a versenyképes és fenntartható élelmiszertermelés jövője a GMO-mentes termelésben van. A GMO-mentes élelmiszer-előállítás megalapozására 2013-ban fehérjeprogramot indítottunk, ebben a hüvelyes növények nagyon fontos szerepet töltenek be – hangsúlyozta beszédében Nagy István.
Hozzátette: Magyarország szerint Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége a mezőgazdaságban és az élelmiszerelőállítás terén. Ezen politikának fel kell váltania az élelmiszerek és az állati takarmányok import szójababtól való függését.
A brüsszeli látogatás legfontosabb hozadéka, hogy a parlamenti képviselők által még szélesebb körben tudatosítani tudjuk az európai fehérjenövény termesztés megerősítésének fontosságát – fejezte be rövid értékelését a szaktárca államtitkára.