2024. július 16. kedd Valter

Milliárdos jelentőségű ágazat a méhészkedés

Agro Napló
A méhészkedés több ezer család megélhetéséhez nyújt jövedelemforrást, s ezáltal közvetve hozzájárul a vidék népességmegtartó képességéhez, az ágazat jelentősége milliárdokban mérhető – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Szentlőrincen a III. Baranyai Mézes-Mázas Napon – közölte az MTI.

Nagy István kiemelte, a magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja, mindez forintban kifejezve pedig 22-25 milliárdos összeget jelent. Magyarország természeti adottságai kedvezőek a méhészkedés számára - tette hozzá.

Nagy István örvendetesnek nevezte, hogy a hazai mézfogyasztás emelkedő tendenciát mutat. Néhány évvel ezelőtt az egy főre eső mézfogyasztás alig érte el a 30 dekagrammot, jelenleg pedig már 70 dekagram.

Az Európai Unió 27 tagállama között hazánk rendelkezik a 6. legtöbb méhcsaláddal. A méhészek számát tekintve a középmezőnybe tartozunk, de a méhsűrűséget figyelembe véve a 2. helyen állunk. A méztermelés az elmúlt 10 évben 15 és 30 ezer tonna között változott.

A megtermelt méz nagyobb hányada exportra kerül. Az Európai Unión belüli mézkereskedelemben Magyarországnak körülbelül 40 százalékos részesedése van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?