Borpiac: jó termés, kiváló minőség és a tavalyinál jobb árak

Agro Napló
Nem kell attól tartaniuk a hazai borászoknak, hogy a pincékben maradnak a kiváló minőségű borok. Az első tíz hónap értékesítési adatai azt mutatják, hogy a korábbinál is több bort fogyasztanak a magyarok, és a külföldi pia­cokon is jól fogynak a honi pincészetek termékei – írta a Magyar Idők.

Jól fogynak a magyar borok a hazai pia­con. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az év első tíz hónapjában a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokból az előző évinél 12 százalékkal többet értékesítettek belföldön a pincészetek. A statisztika azt mutatja, hogy a fehér és a vörös borok is egyre kedveltebbek, fehérből 11, vörösből 12 százalékkal fogyott több az említett időszakban.

A fogyasztás annak ellenére nőtt, hogy az árak emelkedtek a hazai piacon. Az itthon megtermelt borok ára 7 százalékkal nőtt; a legnagyobb mértékben, 9 százalékkal a fehérborok drágultak, míg a vörös- és rozéborok ára 5 százalékkal emelkedett. Ez utóbbi kategória esetében elmondható, hogy a földrajzi jelzés nélküli, vagyis a folyóborok az egy évvel korábbi szinthez képest is jelentősen drágultak, az árak csaknem 45 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet.

A hazai piac mellett külföldön is egyre keresettebbek a magyar borászatok termékei. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első nyolc hónapjában a kivitel mennyisége 2 százalékkal, 329 ezer hektoliterre nőtt. Az export értéke ugyanakkor 4 százalékkal, csaknem 13 milliárd forintra csökkent. A külpiacokon értékesített termékek között még mindig az úgynevezett lédig borok dominálnak, ezek a teljes kivitel 67 százalékát teszik ki.

Örvendetes tény ugyanakkor, hogy a palackos borok kiszállítása is folyamatosan nő, az idén augusztus végéig 3 százalékkal több, összesen 160 ezer hektoliter palackos bor került ki hazánkból. A kivitel értéke 5 százalékkal, 8,5 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. A nemzetközi pia­con továbbra is a magyar fehérborok a keresettebbek, az export 92 százalékát ezek teszik ki.

A hazai bortermelés szempontjából szintén pozitív hír, hogy folyamatosan csökken a hazánkba érkező importborok mennyisége. Bár a palackos külföldi borból a korábbinál többet szállítottak a magyar boltokba, a lédig termékekből az előző évinél 20 százalékkal kevesebb érkezett az országba. Ez a tendencia egyébként 2011 óta tart. A következetes és szigorú borászati ellenőrzéseknek köszönhetően a nagyon alacsony minőségű borokból egyre kevesebb kerülhet Magyarországra. Az importborok ellenőrzését a hatóságok változatlan szigorral folytatják: az analitikai vagy érzékszervi követelményeknek nem megfelelő borászati termékek nem kerülhetnek a fogyasztók elé.

Az új borok hagyományosan Márton napján kerülnek a fogyasztók asztalára. Ezzel kapcsolatban korábban Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta: az idén várhatóan 2,9 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe, amelyek minősége meghaladja az előző évek átlagát. Az államtitkár összehasonlításként elmondta, hogy 2011-ben 2,51, 2012-ben 1,77, 2013-ban 2,64, 2014-ben 2,43, 2015-ben 2,78, 2016-ban pedig 2,82 millió hektoliter bort termeltek a hazai pincészetek.

Az államtitkár szerint a pincészetek munkáját az idén az is segítette, hogy a szaktárca megalkotta a kisüzemi bortermelői regisztert. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen csökkentek az 1000 hektoliternél kevesebb bort előállító üzemek adminisztrációs terhei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!