Nem kell sokat várniuk a magyar görögdinnye kedvelőinek, a lédús gyümölcs néhány héten belül elérhető lesz a piacokon. Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a Magyar Időknek elmondta: minden a megfelelő úton halad ahhoz, hogy a gazdák időben el tudják kezdeni a betakarítást.
Ebben az évben az időjárás is kedvezett a dinnyetermesztőknek, a melegben gyorsan fejlődtek a növények, így a legkorábban érő fajtáknál már két-három kilós termések is találhatók a hajtásokon. Ezek szerencsés esetben június 15. és 20. között piacra kerülhetnek, a mennyiség azonban még nem lesz akkora, hogy akár az üzletláncokat is el tudják belőle látni a termelők.
Göcző Mátyás szerint komolyabb mennyiség – ami már a boltok és az exportpartnerek igényeit is kielégíti – június 25. után várható. Az időjárásnak köszönhetően a minőséggel sem lesz probléma, ha marad a záporokkal tarkított nyárias meleg, idén is mézédes görögdinnyével láthatják el a fogyasztókat a gazdaságok.
A szezon tehát egyelőre jónak ígérkezik, a termelők bizakodnak, az árak alakulása azonban még fejfájást okozhat az ágazat szereplőinek. Az elmúlt években szinte egyetlen szezon sem volt, amikor egy-egy kereskedő akciója ne okozott volna felháborodást a termelők körében.
Tavaly az egyik legnagyobb áruházlánc már július elején száz forint alá csökkentette a dinnye fogyasztói árát, a vevőcsalogató akció ezt követően futótűzként terjedt a kiskereskedők körében, aminek következményeként a gyümölcs átvételi ára is nagyot esett.
Részben ennek tudható be, hogy csökkent a dinnyetermesztés jövedelmezősége, így a termelési kedv is alábbhagyott. Az egyesület tapasztalatai szerint a termőterület szinte minden körzetben csökkent idén, egyedül a Nyírségben ültettek a korábbinál kicsit nagyobb területen dinnyét a gazdák. A legnagyobb visszaesést Békés megyéből jelentették.
A magyar dinnye piaci pozíciójának megerősítése és a fogyasztók tájékoztatása érdekében az egyesület logóval ellátott címkét vezet be a piacra. A tagok ezzel a matricával igazolhatják, hogy a termény magyar és – ahogyan arra Göcző Mátyás is utalt – kiváló minőségű. Arról, hogy az üzletláncokba bekerülő görögdinnyét hogyan jelölik majd, még nem született döntés, egyelőre csak a termelői értékesítés során matricázzák fel az árut.
A védjegy bevezetésén már egy éve dolgozik az egyesület, és várhatóan a következő egy-két évben forrhatja ki magát a rendszer.