A NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet közötti stratégiai együttműködési megállapodást 2018. május 30-án, Szarvason, a XLII. Halászati Tudományos Tanácskozáson írták alá a szervezetek vezetői.
A megállapodáshoz annak felismerése vezette az ágazati szereplőket, hogy a magyar akvakultúra versenyképességének fokozása, és a hazai egészséges haltermékek fogyasztásának ösztönzése csak tudományos alapokra helyezve lehet hatékony. A HAKI és a MA-HAL közös célja az együttműködés erősítése, különös tekintettel az ágazati stratégiák megalkotása, a technológiafejlesztés, valamint a környezeti fenntarthatóság területén. Az együttműködés kiterjed a hazai ágazatok közötti kapcsolatok fejlesztésére és az akvakultúra ágazat nemzetközi versenyképességének erősítésére is. A kiemelt célok közé tartozik az ágazat nemzetközi kapcsolatainak erősítése, a magyar akvakultúra értékeinek elismertetése.
– Közös célunk a hazai halfogyasztást növelése, ezért szükségünk van a termelés intenzifikációjára és új technológiák bevezetésére; ebben számítunk a HAKI segítségére – hangsúlyozta Németh István, a MA-HAL elnöke.
– Ágazati kutatóintézetként kiemelt célunk a hazai halgazdálkodás erősítése a tudomány eszközeivel. A HAKI legújabb kutatási eredményei és nemzetközi kapcsolatrendszere a megfogalmazott stratégiai együttműködés kereteit felhasználva nyújt ehhez segítséget – fogalmazott Halasi-Kovács Béla a HAKI igazgatója a megállapodás aláírásakor.
A MA-HAL néhány nappal ezelőtt hasonló, a haltermékek népszerűsítését, a halgazdálkodás és a halfeldolgozás fejlesztését elősegítő stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is.