Többen meghaltak a most visszahívott fagyasztott zöldségektől

Agro Napló
Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt – közölte az MTI. Az érintett magyar vállalkozás a különböző márkájú termékek kivonását a forgalomból Európa-szerte megkezdte.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették. A NÉBIH tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan. Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa-szerte elindították. Az üzem jelenleg - szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít. A NÉBIH  kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

A tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A leginkább veszélyeztetettek az idősek, a terhes anyák, a csecsemők és a legyengült immunrendszerű felnőttek.

A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket a gyártó elővigyázatosságból visszahívta. Az élelmiszerlánc minden érintett terméket visszahív üzleteiből, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Az érintett termékek bármelyikét a társaság bármelyik üzletébe blokk nélkül visszavihetik a vásárlók, a teljes vételárat visszatérítik számukra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!