A Pécselyi-medence borásza elmondta, hogy a klímaváltozás következtében egyre inkább az északi országok felé tolódik a szőlőtermesztés, Magyarországon azonban, kedvező elhelyezkedése és adottságai miatt még így is jó minőségű, zamatos gyümölcs terem.
A meleg, aszályos nyarak és a gyakran tapasztalható extrém meleg hatására felértékelődnek az ország délkeleti, keleti hegyoldalai. Míg korábban október utolsó vasárnapjánál előbb nem szüreteltek olaszrizlinget, addig az elmúlt években már szeptember közepén szüreteltek - mondta. Kifejtette: a nagy meleg hatására a savak kiéghetnek a szőlőből, ezért is szedik le korábban a termést, még akkor is, ha ez a cukorfok kárára megy. A mostanihoz hasonló nagy melegek ellen a növény úgy védekezik, hogy bezárja a gázcserenyílásait, ami nem kedvez a gyümölcsnek, hiszen megáll a cukorképződés és a fejlődés - húzta alá.
Hozzátette: a kánikula miatt úgy tűnik, hogy idén a megszokottnál korábban, augusztus 5. és 10. között elkezdik a szüretet a korai fajtákkal, és ha az előttünk álló időszak időjárása átlagosan alakul, akkor még a kánikulai napok ellenére is jó minőségű, átlag feletti mennyiségű termés várható, ami 8-10 tonnát jelent hektáronként a Pécselyi-medencében.
Felidézte: idén márciusban a kemény fagyokkal kellett megküzdeniük a gazdáknak, majd áprilisban a hirtelen jött tavasz, májusban pedig a nyári meleg jelentett kihívást, bár míg tavaly öt kánikulai ciklus volt, idén eddig csak egy.
Mészáros József azt mondta, bízik benne, hogy a nyár hátralévő részében nem lesz hosszan tartó, intenzív csapadékot hozó időjárás, mert az súlyosan érintené a szőlőültetvényeket, hozzátéve, hogy néhol felütötte fejét az esca nevű gombás betegség, bár a Pécselyi-medence 80 hektáros területének csupán közel egy százalékán észlelték.