Távol a megegyezés, kartellgyanúról beszélnek az almatermelők

Agro Napló
Továbbra sincs megállapodás a szabolcsi almatermelők és a legnagyobb hazai feldolgozó, az Austria Juice között a gyümölcs átvételi áráról, így a gazdák fokozzák a nyomásgyakorlást – írta a Magyar Idők vasárnapi számában.

Bori Vilmos szabolcsi termelő, a demonstrációk egyik fő szervezője a Magyar Idők megkeresésére elmondta, kedden kezdődne a felvásárlás az Austria legnagyobb kapacitású vásárosnaményi üzemében. Amennyiben addig nincs a termelők számára is elfogadható ajánlata a cégnek, félpályás útlezárásokkal fokozzák a gazdák a nyomásgyakorlást. Erre a rendőrségtől három hétre kaptak engedélyt.

A Magyarországon működő feldolgozók közül az Austria fedi le a piac nagyjából hatvan százalékát, a további piaci szereplők viszont még nem mondtak árat. A gazdák azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy az üzemek napokkal elhalasztják a felvásárlást, kivárva az Austria Juice ajánlatát, így sokan kartellgyanúról beszélnek. A megmozdulásokat ezért a jövőben kiterjeszthetik.

Ismert, az idén 13 forintos kilogrammonkénti felvásárlási árat ajánlott az osztrák tulajdonú Austria Juice az ipari almáért, ami a termelők számára elfogadhatatlan, mivel a 25-26 forintos önköltségi ár felét sem fedezi. A piaci folyamatok által indokolt árnál is jóval alacsonyabb ajánlat miatt nincs veszítenivalójuk a gazdáknak, ezért nem adják át az almát az üzemnek.

A tárgyalásokon ezen a héten nem közeledtek az álláspontok, holott a piaci információk szerint a cég helyi leányvállalatától Lengyelországban megkapják a termelők a 25-26 forintos árat.

Az Austria lépéskényszerben van, mivel az ipar többi szereplőjének tett vállalásait teljesítenie kell, ugyanakkor a termelési kapacitás fenntartásához a 60-90 napos szezonból nem engedhet meg magának jelentős kiesést. Úgy tudjuk, a cég jelenleg az osztrák anyavállalat válaszára vár, ezt követően tehet új ajánlatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!