2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Heti fókusz: Miért végezzünk ősszel kalászosgyomirtást?

Agro Napló
Hazánkban a kalászosok őszi gyomirtása viszonylag új keletű, korábban csak a Dunántúlon alkalmazták, elsősorban a nagy széltippan ellen. A hazai gyomviszonyok megváltozása azonban indokolja az egyre nagyobb területen való védekezést. Szakértők mutatnak rá a megoldásokra:

Miért végezzünk ősszel kalászosgyomirtást?

A válaszokért kattintson!

Csorba Csaba
Bayer Crop Science
Papp Zoltán
Dow AgroSciences Hungary Kft.
Takács Gábor
FMC-Agro Hungary Kft.
 
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Szabó Roland
Sumi Agro Hungary Kft.
 

Csorba Csaba (Bayer Crop Science) 

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit. Ma már 100 ezer hektárt meghaladó területen alkalmazzák a termelők, és aránya évről évre növekszik.

Hazánkban a kalászosok őszi gyomirtása az utóbbi években egyre szélesebb körben alkalmazott technológiai elemmé vált. Erre kényszerítenek bennünket a jelentősen megváltozott gyomviszonyok és az egyre szélesebb körben alkalmazott alacsony vetőmagnormával és korán vetett búza állományok, amelyek szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkeznek. A nagy széltippan ma már a 3. legfontosabb gabonagyomunk, új területeken is terjed. Az ősszel kelő kétszikűek (pl. veronika-félék, árvacsalán-félék, tyúkhúr) pedig képesek gyepszerűen vastag rétegben beborítani a talajt, és elnyomni a gyenge gabonaállományt. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a fajok legtöbbször már túl vannak életciklusuk nagy részén, és sikerrel kifejtették súlyos károsító hatásukat is.

A búzatermesztés esetében is igaz, hogy a megcélzott magas termésszint elképzelhetetlen a gyomkonkurencia minél korábbi kikapcsolása nélkül. Erre kiválóan alkalmas az őszi gyomirtás, amelynek természetesen munkaszervezési előnyei is vannak, hiszen jelentősen csökkenthető/egyszerűsíthető a tavaszi gyomirtás.

A Bayer őszi kalászos gyomirtó szere, az EXPERT® MET 2018-ben negyedik szezonjába lép. A készítményt az elmúlt három évben már sokan alkalmazták jó eredménnyel a nagy széltippan és az ősszel kelő kétszikűek ellen.

Az Expert Met kijuttatását a búza vagy árpa 1-3 leveles állapotához igazítjuk.

Felhasználási szempontok:

Az EXPERT® MET egy vegetációs időszakban egy alkalommal használható fel őszi gyomirtásra. Őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikále kultúrákban a készítményt korai posztemergensen a kultúrnövény 1 leveles és 3 leveles állapota között (BBCH 11-13) kell kijuttatni. Fontos, hogy kezeléskor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik - két leveles, a nagy széltippan (Apera spica venti) 1-2 leveles fejlettségű legyen.

Az EXPERT® MET dózisa minden kalászos esetében egységesen 0,35 kg/ha. Mivel a készítmény a levélen keresztüli hatása mellett a talajon keresztül is hat, a megfelelő hatékonysághoz szükséges a jól megművelt, aprómorzsás, rögmentes talajfelszín.

Erősebb gyomosodás, kedvezőtlen időjárási viszonyok és kevésbé érzékeny gyomfajok jelenléte esetén, az őszi kezelést követően tavaszi gyomirtás válhat szükségessé 0,15 l/ha Sekator OD-val. Betegségek, kártevők, fagy vagy szárazság miatt legyengült növényállományba a készítményt nem szabad kijuttatni. A készítménnyel kezelt állomány kipusztulása esetén, a kezelést követő tavasszal tavaszi árpa, tavaszi búza, burgonya, kukorica, lucerna, paradicsom vethető. Az EXPERT® MET a Bayer CropScience őszi kalászos gabona gyomirtó szer családjának az első képviselője. Cégünk számára fontos, hogy ebben az egyre jelentősebb szegmensben is megfelelő termékválasztékot nyújtson, így a jövőben további termékek megjelenése várható.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Papp Zoltán (Dow AgroSciences Hungary Kft.)  

Az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el az őszi gyomirtási technológia. Ennek oka, hogy ősszel hatékonyabban, időben és olcsóbban el lehet végezni a védekezést. Számos hatóanyag áll a rendelkezésre, amelyek eddig megoldották a problémát. Azonban az elmúlt években olyan folyamatoknak vagyunk tanúi, amelyek megkövetelik az új, markánsan robusztusabb megoldások használatát.

  • A nagy széltippan egyre erőteljesebb terjedésével (1. ábra) egyre komolyabb termésveszteséget okoz a kalászos gabonákban (ha a nagy széltippan fertőzöttsége 2-3 db/m2, akkor a termés kiesés eléri az 5 %-ot. 8-10 db/m2-nél ez az érték 10-15 %, míg 15-20 db/m2-nél már 20-25 % is lehet). Ez azt jelenti, hogy akár 500-1200 kg/ha termésveszteséget is képes okozni. Sajnos az elmúlt években olyan térségekben volt nagyon komoly fertőzöttség (1. kép), ahol korábban egyáltalán nem fordult elő (pl. Dél-Borsod, Bodrogköz, Dél-Hajdú-Bihar, Heves megye, Jászság keleti része, Komárom, Baranya megye, stb.). Ezeken a helyeken a gazdálkodók gyakran akkor szembesülnek a fertőzöttséggel, amikor a kalászszint fölé kerülnek a gyomok, de ekkor már nem lehet védekezni hatékonyan. A gyom terjedésében sajnos nagyon nagy az emberi tényező aránya, mivel egy széltippannal erősen fertőzött tábla aratása után – kombájntisztítás nélkül – a betakarító gép könnyen átviszi és megfertőzi a következő búza táblát, de ennek kedvezőtlen hatásával csak néhány év múlva találkozhatunk, amikor újra kalászos gabona kerül a területre.

1. kép: Nagy széltippannal erősen fertőzött terület Mezőkövesd és Szentistván között, 2016. június közepén.

  • A telek enyheségének köszönhetően a nagy széltippan csírázása nem áll le novemberben, hanem december-január-február során folytatódik. Számos hatóanyag (pl. metszulfuron-metil) azonban nem rendelkezik hosszú hatásstartammal, így a tél során kelők ellen már nem vagy csak minimális hatással bírnak.
  • A tél végi-kora tavaszi csapadékszegény időszakok (2015 vagy 2017 tavasza) gyakoribbá válása miatt az áprilisig gyomosan maradt állományok nagy veszteséget szenvednek el a víz
  • - és tápanyag konkurencia miatt.
  • A hibrid vagy nagy termőképességű őszi búzák alacsony vetőmag normája miatt ősszel nagy tere van a gyomoknak. Ha az ilyen állományokat áprilisig gyomosan hagyjuk, akkor jelentős termésveszteséget szenvednek el a tavaszi gyomirtásig.
  • A technológia átalakulásával egyre sekélyebb művelésben részesítjük mind a repcét, mind az őszi kalászos gabonákat. Ezek a tényezők segítik az apró magvú gyomnövények, köztük a nagy széltippan terjedését.
  • A kalászosok gyomirtásánál megvárják a későn kelő, ám problémát okozó kétszikűek megjelenését, amikorra a nagy széltippan már kinő, vagy részlegesen kinő a készítmény foga alól.
  • A kései kezelések időpontjában a gabona már szármegnyúlás állapotában van, így a gyomnövények bizonyos részt kitakarja a permetlé elől. Ezáltal csökkent mennyiségű hatóanyag kerül a célnövényre, ami túlélheti a kezelést. Sőt, magot is hozhat.
  • Repcében az egyszikűek elleni gyomirtást általában szeptemberben vagy október elején elvégezzük. Azonban pl. a nagy széltippan csak ezután fog kelni, így gyakran nem találkozik a gyomirtó szerrel. Tavasszal már általában nem használunk egyszikű irtó készítményt, így gyakran előfordul, hogy a repcében a gyomnövény megnő, virágzik és magot hoz, azonban nem nő az állomány fölé, nem lesz látványos a fertőzés. Azonban aratáskor a magot a kombájn szétszórja, illetve a következő aratásra váró táblára is átviszi.

Az elmúlt évben kivonásra került két olyan hatóanyag (triaszulfuron és az izoproturon), amelyeket nagy területen használtak az őszi gyomirtásban. A lehetőségek szűkültek, a problémák viszont nőnek.

Ezek miatt szükség van egy olyan jellegű őszi gyomirtásra, amely kiküszöböli ezen tényezők hátrányait és egy teljesen más megoldást nyújt a termelők részére. Ezen kritériumoknak tökéletesen megfelel a 2015. őszén bevezetésre került Bizon őszi kalászos őszi gyomirtó szer.

A Bizon a következőket nyújtja a termelőknek:

  • Kiváló hatás a nagy széltippan ellen: a termék levélen és talajon keresztüli illetve rendkívül hosszú tartamhatásának köszönhetően tökéletes megoldást nyújt még az erős fertőzöttségek és a téli, elnyúló csirázású nagy széltippan ellen is. Tavasszal nincs szükség a tábla felülkezelésére, mint sok más őszi gyomirtó esetében (2. kép).

2. kép: Előtérben ősszel Bizonnal kezelt terület, háttérben más hatóanyagokkal ősszel kezelt és tavasszal felülkezelt terület, Tiszatelek 2015. június 17.

  • Rendkívül széles hatásspektrumú a magról kelő kétszikű gyomok ellen: mind az őszi kalászosokban, mind a repcében előfordulő ősszel, télen és kora tavasszal kelő egyéves kétszikű gyomnövény illetve a már kikelt gyomok ellen is kiváló megoldást nyújt (3-4. kép) – így csökken a gyommagkészlet, ami a repcében is gyomosodást okozhat.

3. kép: Középen Bizon hatása nagy széltippannal és kétszikű gyomokkal erősen fertőzött területen, Szolnok, 2016. június 7.

  • Megoldás az úgynevezett „szőnyeg-gyomok” (tyúkhúr, veronika, árvacsalán és az árvácska fajok) ellen: tavasszal már  egyéként is nehézkes a védekezés, így ezeket ősszel kell megoldani. Erre a célra a Bizon tökéletesen alkalmas. Mivel ezek a gyomnövények ellen repcében is nagyon nehéz védekezni, ezért az előveteményben, abban is ősszel kell kezelni, ezáltal csökkentve a talajok gyommag készletét.

4. kép: Bizon hatása pásztortáska és árvakelésű repce ellen, 2016 tavasza, Szeged.

  • Hatástartam a betakarításig: a Bizon rendkívül hosszú hatástartamának köszönhetően egészen aratásig biztosítva van a gyommentes állomány
  • Őszi búza, őszi árpa és tritikálé kultúrákban: szelektívitásának köszönhetően a legfontosabb őszi kalászos gabonában biztonsággal használható
  • Repce előveteményének pompás gyomirtója: mivel gyakorlatilag az összes repcében előfordulő, nagy gondot okozó, ugyanakkor nehezen írtható magról kelő kétszikű gyomnövény ellen hatékony a Bizon, ezért a talaj gyommag készletének csökkentése érdekében tökéletesen indokolt a repce előveteményének gyomirtására ezzel a készítménnyel. Ugyanakkor, mivel nincs utónövény korlátozása, ezért repce (és minden más növény is) biztonsággal vethető a kalászos gabona betakarítása után
  • Hibrid és nagy termőképességű búzák őszi gyomirtója: a korai vetésidőnek és az alacsony vetőmagnormának köszönhetően jelentős teret enged az állomány a gyomoknak. A tápanyag- és vízkonkurenciát az őszi gyomirtással lehet ellensúlyozni, amivel ki lehet aknázni a szegmens nagyon magas terméspotenciálját. Nem szabad áprilisig gyomosan hagyni az állományokat. A Bizon széles spektrumával és nagyon hosszú tartamhatásával a kívánt, tökéletes megoldást nyújt.

A sikeres őszi gyomirtás a legkíméletesebb az őszi búza és árpa számára, ugyanakkor különösen száraz körülmények között, amikor a gyomok rengeteg vizet és tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől, a legnagyobb termést biztosítja a termelő számára. Minél később történik a gyomirtás, annál nagyobb a termésveszteség. Nagyon kevés adat áll a rendelkezésünkre, amely azt mutatná, hogy mikor érdemes elvégezni a gyomirtás. A 2014/15-ben beállított, majd 2015 nyarán betakarított, szélsőségesen gyomos szolnoki kísérletünk bebizonyította, hogy a minél korábbi gyomirtásnak óriási szerepe van (2. ábra). Ez különösen igaz volt a száraz telet és tavaszt követően. A Bizonnal korai posztergensen kezelt terület 70 %-al (+4 t/ha) adott nagyobb termést, mint a kezeletlen, míg a kora tavaszi kezeléshez viszonyítva 7 %-al (+0,6 t/ha) volt nagyobb a termésátlag. A későn elvégzett kezelés ugyan megoldotta a gyomproblémát, azonban a termésveszteség már elérte 27 %-ot, ami 1,6 t/ha-t jelentett.

Érdemes minden olyan területen ősszel elvégezni a gyomirtást, amely őszi és kora tavaszi egy- és kétszikű gyomokkal erősen fertőzött, mivel ez biztosítja a legnagyobb terméspotenciált a kalászos gabona számára.

Ne legyen BIZONtalan!

További információ:
www.dowagro.com/hu-hu

Takács Gábor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Az utóbbi években egyre jelentősebbé válik az őszi vetésű kalászosok ősszel történő gyomirtása. Ennek okai a következők:

  • korábbi vetési időpont a mielőbbi bokrosodás és a nagyobb termés elérése céljából,
  • az enyhe őszök és a kései tél miatt korai gyomkonkurencia megjelenése,
  • az országban egyre több helyen gondot okozó őszi kelésű gyomok (pl.: nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska) felszaporodása,
  • repce gazdasági jelentősége és vetésterülete nő, az árvakelésű repce sokszor már ősszel jelentős gyomprobléma a kalászos vetésekben,
  • a tavasszal nehezen megközelíthető, víznyomásra hajlamos területek tavasszal nem, vagy csak későn gyomirthatók.

A felsorolt szakmai problémák indokolják a gyomirtások korai (őszi időszakban történő) elvégzését. 2016-ban az izoproturon hatóanyagú termékek engedélyének visszavonásával kissé átrendeződtek az ebben a szegmensben meghatározó gyomirtási lehetőségek. Az addig „rutinból” elvégzett őszi kezelések nem minden esetben hozzák meg a várt gyomirtó hatást. Az őszi kelésű gyomok a gyomirtás után tavasszal esetleg felülkezelést igényelnek.

Repce árvakelés, tyúkhúr, 2017.11.03. Berettyóújfalu.

Mindezen problémák megoldására javasoljuk az őszi gyomirtáshoz az FMC Ally® Max SX® gyomirtó szerét. Az Ally® Max SX® 14,35% metszulfuron-metil és 14,35% tribenuron-metil hatóanyagokat tartalmaz. Engedélyokirat szerint őszi búza, őszi árpa, rozs, tritikálé és tavaszi árpa kultúrákban alkalmazható, dózisa 28-35 g/ha. A metszulfuron termékeket sokan használják ősszel, de sajnos több termék alkalmazhatósága beszűkült ennél a hatóanyagnál a termékek újraengedélyezésekor, ezért csak tavasszal lehet őket kipermetezni. Az Ally® Max SX® gyomirtó szert viszont ősszel is felhasználhatjuk. A gyomirtó szer a kalászosok 3 leveles korától alkalmazható. A termék előnye a levélen és a talajon keresztüli hatás egyesítése, így a kikelt gyomokon kívül a későn kelő gyomok ellen is hat. Hatékonysága kevésbé függ a hőmérséklettől, mint a hormonbázisú szereké, ezért alkalmas a korai gyomirtás elvégzésére is. A termék önmagában alkalmazható többek között a repceárvakelés ellen (kivétel IMI repceárvakelés), valamint egyéb őszi gyomirtó szerekkel kombinációban a gyomirtó hatás kiszélesítése, erősítése miatt (pl.: a nagy széltippan ellen). A termékhez a jól ismert Trend 90® nedvesítőszert biztosítjuk a jobb gyomirtás fokozása érdekében. Keresse a kedvező hektárköltségű Ally® Max SX® termékünket kalászosai őszi gyomirtásához!

További információ:
www.fmcagro.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

A megváltozott körülmények a megszokott technológiák helyett új utak keresésére kényszerítik a termelőket. Napjainkban a nagy széltippan, az egyéb egyszikű és a klasszikus kétszikű gyomok is nagy mennyiségben vannak jelen a kalászos kultúrákban. Ezek tavasszal, virágzásban nagyon ellenállóvá válnak, nehezen irthatók, ráadásul a modern, alacsony csíraszámmal vetett hibridek fejlődését már ősszel megzavarhatják. Ezért egyértelmű, hogy az őszi gyomirtás mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomok ellen lényegesen hatékonyabb, mint a tavaszi.

Az uniós hatóanyag-korlátozások a termelőket és a növényvédőszer-gyártókat is alkalmazkodásra, illetve korábbi gyakorlataik felülvizsgálatára késztetik. Az Európai Unió döntése alapján a metszulfuron-metil hatóanyag őszi használatát korlátozták, ennek megfelelően módosult az ezt tartalmazó termékek engedélyokirata is. Őszi búzában és őszi árpában a Mezzo ősszel már nem, tavasszal azonban továbbra is felhasználható. A metszulfuron-metil- és diflufenikán-tartalmú gyári kombináció – Alliance 660 WG – őszi felhasználására vonatkozó előírások is megváltoztak. E változások miatt a már bevált Agility+Mezzo csomagunkat le kellett váltani. Egy hozzá hasonló, kiváló gyomirtó hatással és széles hatásspektrummal rendelkező, új csomagot állítottunk össze.

Agility+Alliance csomagunk 20 l Agilityt és 800 g Alliance 660 WG-t tartalmaz. Az Agility dózisa 1,25 l/ha, az Alliance 660 WG dózisa pedig 50 g/ha, tankkeverékben. Az új csomagban a klórtoluron hatóanyag hektárra kijuttatható mennyisége nem változott, így a tankkeverék megőrzi a széltippan elleni hatékonyságot. A metszulfuron-metil mennyisége – igazodva az előírásokhoz – csökkent, hektáronként 3 g hatóanyag kerül ki. Ez a mennyiség jól kiegészíti a másik két hatóanyagot, és fokozza a repceárvakelés és az ebszékfű elleni hatékonyságot. Az Alliance diflufenikán hatóanyagának köszönhetően a korábbi csomagajánlatunkhoz képest megemelt diflufenikán-mennyiséggel számolhatunk. A diflufenikán önmagában is széles hatásspektrumú hatóanyag elsősorban a magról kelő kétszikűek, T1-es és T2-es gyomnövények ellen. Így ez az új tankkeverék amellett, hogy megőrizte a széltippan elleni kiváló hatékonyságát, megerősített hatással rendelkezik az árvácskával, veronikával, árvacsalánnal, pásztortáskával és kék búzavirággal szemben.

Már 2016 őszén teszteltük a kombinációt és a vizsgálatok az imént leírtakat igazolják. Hasonlóan jó eredményt kaptunk a 2017 őszén beállított fejlesztési kísérletekben is.

Az Agility+Alliance kombinációban szereplő mindhárom hatóanyag levélen és talajon keresztül is kifejti hatását. Ennek köszönhetően tartamhatással is rendelkezik, így az enyhe, csapadékos teleken csírázó és fejlődő gyomok további megjelenését gátolja. Az Agility+Alliance csomag használatával időben kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát, és tavaszra gyommentes állományt biztosíthatunk őszi kalászos kultúránknak. Amennyiben az őszi időjárás miatt csúszik a gyomirtás, a kombinációt enyhe téli napokon is kijuttathatjuk. Amire oda kell figyelni, hogy a kezelés fagymentes időszakban történjen, a kijuttatási hőmérséklet 5 oC felett legyen. Az Agility+Alliance csomagot 16 hektárra javasoljuk kijuttatni.

További információ:
www.nufarm.com/HU/Kezdolap 

Szabó Roland (Sumi Agro Hungary Kft.)  

A kalászos gabonák őszi időpontban történő gyomirtásának előnyeiről szóló hírei már biztosan eljutottak minden hazai termelőhöz, hiszen minden mérhető adat igazolja ennek a szegmensnek a bővülését. Ebben a technológiában a legnehezebb feladatnak a tudatformálás bizonyult, hiszen ennek a kritikus tömeget elért változásával, már a piaci szereplők is egyre több lehetőséget kínáltak a termelők részére. Közös vonásként jellemezhető ezen termékeknél, hogy az áttelelő kétszikű gyomnövények körén túl alkalmasak a széltippan által okozott károk felszámolására is. Természetesen az ár és a kontroll alatt tartható célnövények körének nagysága igen változatos képet mutat az ebben a szegmensben engedélyezett termékek körében és ezért célszerű a készítményt a gyomflórához igazodóan választani. Kulcs kérdés tehát – kimondottan az egyszikűek esetében – a pontos fajismeret, mert a legszélesebb spektrummal rendelkező termékek sem képesek minden faj eredményes gyérítésére. Több ismeret, jobb eredmény; kedvezőbb kilátások.

A szemléletváltással és a technológia alkalmazásával a termelők megtapasztalták, hogy az őszi gyomirtás során csak a kijuttatás időpontja változik meg drasztikusan. Mindazon által pedig megnövekedett a betakarított hozam, jelentősen javult a talajok kultúrállapota és nem utolsó sorban a költség szint sem változott, sőt széltippan esetében ez jelentősen csökkent is! Mára már nem kérdés, hogy van-e eredménnyel igazolható különbség az őszi és tavaszi gyomirtás között az őszi javára; mára már csak az a kérdés, hogy a kezelt területek nagysága hogyan növelhető? Sok természetes korlátja ismert ennek a technológiának (pl. tartós őszi esők, fagy…), de hazánkban a nagy felületű kukorica és napraforgó termesztés is ekként jelenik meg, hiszen ezen javak biztonságos és időben történő betakarítása megelőzi - az akár tavaszra is pozícionálható – gyomirtást. Ellenben ahol ezek a természetes korlátozók elkerülhetök/minimalizálhatók, ott viszont nincs jobb és gazdaságosabb beavatkozási időpont, mint az ősz! Azokon a területeken, ahol nincs évelő kétszikű és a gabona fejlődése ideális, egészen biztosan nem kell tavasszal gyomirtani; még napraforgó árvakelés esetén sem.

A Sumi Agro Hungary Kft. az idei őszre is ajánlja a kalászosok őszi gyomirtására a PLEDGE és ERGON nevű termékeit; akár önállóan, akár kombinációban. Mindkét termék képes a széltippant is kontrollálni, továbbá a tavasszal komoly túlélési mutatókkal rendelkező áttelelő kétszikűek (pl. Veronika fajok, Árvacsalán fajok, Viola fajok, Tyúkhúr, Pipacs, Szarkaláb fajok…) gyors eliminálására is alkalmasak.

Ergonnal kezelt Kezeletlen kontroll

Pledge-dzsel kezelt

További információ:
www.sumiagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!