Egyre népszerűbb a vadhús

Agro Napló
Az agrártárca célja a vadhús népszerűsítése és fogyasztásának növelése - például a közétkeztetésbe való bevonáson keresztül -, viszont ez időigényes a vadhús karakteresen más ízvilága miatt - mondta Bitay Márton Örs, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára a XII. Vadgasztronómiai fesztiválon.

Fotó: AM, Igari Balázs

Az államtitkár fontosnak tartja, hogy az ilyen fesztiválokon - mint a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdaság Zrt. által szervezett soponyai rendezvény  -, minél többen megismerkedhessenek a vadhús ízével, annak elkészítési módjával, mivel ezek azok alkalmak, melyek egyre népszerűbbé tehetik a szarvast, őzet, vaddisznót vagy a muflont. A gasztronómiai fesztiválokra éppen ezért nagy szerep hárul - emelte ki az államtitkár, és dicsérte ezzel a szervezők munkáját, a rendezvény kimagasló színvonalát. A fesztiválon hagyományos vadfőző versenyen a legjobb szakácsok mérik össze tudásukat, azt előtérbe helyezve, hogy a vendégeknek különleges íz élményt nyújthassanak.

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy a minisztérium sokat dolgozik azon, hogy a vadhús a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kapjon, de ez nem egyszerű munka, hiszen a vadhús íze jelentősen eltér attól, melyhez például egy közétkeztetésben résztvevő gyermek szokott.

Megemlítette azt is, hogy a belföldi kiskereskedelmi forgalomban értékesített vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél 2017-ben meghaladta a 70 500 kilogrammot, mely a tavalyi 61 600 kilóhoz képest jelentős növekedést jelent, ehhez hozzájárul a fesztivál és az Erdei Delikátesz üzletek tevékenysége. Bitay Márton köszönetét fejezte ki a Vadex Zrt.-nek és a támogatóknak, hogy ezt a fesztivált megrendezték és ezzel is népszerűsítik a vadhúst.

A rendezvény gerincét alkotó vadételek alapanyagát a Vadex Vadfeldolgozó Üzeme szállította a helyszínre. Az üzem 1973-ban kezdte meg a tevékenységét a Fejér megye déli részén elhelyezkedő Soponyán. A szakembereknek és a technológiának köszönhetően olyan minőségű áru készül Soponyán, majd kerül a piacra, melyről gyakran a fogyasztó nem tudja, hogy az egyik legegészségesebb élelmiszer alapanyagot választja. A magas ásványi anyag- és rost tartalmú, alacsony zsírtartalmú élelmiszer számos fontos vitamint tartalmaz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a vadhús rendkívül előkelő helyet kap az egészséges élelmiszerek piramisán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!