Hunyadi István, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) szakmai igazgatója a szerdai cikk szerint a lapnak elmondta: a minőségre nem volt panasz, az időjárás nemcsak a szilva, hanem más gyümölcsök érésének is kedvezett.
Az árakkal kapcsolatban a szakmai igazgató kifejtette, hogy ebből a szempontból az előző szezon nagyon kedvezően alakult. Mivel a tavaszi időjárás hagyott némi nyomot a termésmennyiségen, ezért viszonylagos hiány alakult ki szilvából a piacon, így a felvásárlási árak is magasabbak voltak. Az idén azonban erre nem volt példa, szinte semmilyen időjárási tényező nem befolyásolta a mennyiségeket, így az árak is alacsonyabbak.
Az alacsony árak nemcsak a feldolgozóiparnak szánt termésnél jelentkeztek, a fogyasztói piacokon is olcsó gyümölccsel lehetett találkozni, a standokon nem volt ritka a 300 forint alatt, 200 forint környékén kínált gyümölcs.
A cikkből kiderül az is, hogy a teljes hazai termésmennyiség mintegy 70 százalékát a feldolgozók, azon belül is főként a szeszipar vásárolja fel. A magyar szilvából tehát elsősorban pálinka készül.
Lekvár- és dzsemkészítésre viszonylag kevés alapanyag kerül. A fennmaradó rész zöme – becslések szerint a termés egyharmada – a friss piacon fogy el.