Felfutóban a hazai sárgarépa termesztés

Agro Napló
Akár 600 hektárral is bővülhet a hazai ipari sárgarépa termőterület egy új, répalé gyártásra szánt feldolgozóüzemnek köszönhetően. Ezzel 2025-re elérhető lenne a rendszerváltás előtti termőterület – adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az idei év időjárása szinte minden zöldség- és gyümölcsfélénél 2-3 héttel korábbra hozta a betakarítást – érdekes módon a sárgarépa esetében az időjárásnak éppen ellenkező hatása volt, mivel a szeptemberi aszályos időszak lelassította a répatestek növekedését, így később kezdődött az ipari sárgarépa betakarítása.

Jelenleg mintegy 1250 hektáron termelnek hazánkban sárgarépát (ez az 1990-es évek elején még 1800-2000 hektár körül volt). A jelenlegi termőterület jelentősen bővülhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak. Az elmúlt két évben az érsekhalmi üzemben mintegy ötmillió eurós fejlesztést hajtottak végre. 2018-ra a cég répaprojektje keretében 220 hektárra emelkedett, 2019-re pedig a tervek szerint 300 hektár felett lesz a termeltetési felület. Terveik szerint ez 2025-ig mintegy 600 hektárra „futna fel”.

Az üzem alapvetően a japán piacra építi a tevékenységét, ahová csak a legmagasabb minőségű termékek kerülhetnek. A feldolgozó várhatóan stabil piacot jelenthet a következő években a magyarországi sárgarépa-termelőknek. A vállalat hosszú távú termelési lehetőséget kínál elsősorban Bács-Kiskun megyei gazdálkodóknak.

Figyelembe véve, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok duplájára emelkedtek, és a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget, az országban megtermelt összmennyiség elérheti majd akár a 100 ezer tonnát is.

A sárgarépa-termelés világviszonylatban dinamikus fejlődést mutat, az utóbbi években mintegy 1,1 millió hektáron közel 43 millió tonna sárgarépát termeltek. A sárgarépa sikerét az egészségre gyakorolt kedvező hatása mellett az adja, hogy rendkívül sokféleképpen fogyasztható. Legfontosabb beltartalmi értéke a béta-karotin, ami elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Friss termékként, fagyasztva és salátamixek alkotóelemeként is fogyaszthatjuk, de újabban gyorsan emelkedik az ivólégyártás is. A sárgarépa a bébiételek egyik legfontosabb alapanyaga is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?