2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Egyedülálló sertéságazati képzés szaktanároknak

Agro Napló
A hazánkban egyedülálló képzésre december 4-5-én kerül sor a szekszárdi Csapó Dániel Szakközépiskolában a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ) szervezésében.

A továbbképzés célja, hogy egyéni oktatást nyújtsanak a hazai sertéstenyésztésben dolgozó középiskolai és főiskolai tanároknak. A pedagógusok a saját intézményeikben adják tovább diákjaiknak az itt elhangzott információkat, hogy a jövő szakemberei a legfrissebb és leghasznosabb ágazati információk birtokában léphessenek az sertéstenyésztési, sertéstartói pályára.

Az oktatók az előadásokon elhangzott információk mellett egy 30 oldalas szakmai anyagot is magukkal vihetnek „Az afrikai sertéspestis Közép-Európában, Magyarországon” címmel. Ebben bemutatják a vírus tulajdonságait, az ASP kórlefolyásait, kórképeit, az európai befertőzések jellemző vonásait, az ASP-ben elhullott vaddisznók jellemzőit és a védekezés lehetőségeit.

Az oktatáson 50 tanár vesz részt, akik segítségével 250 középiskolai és 300-400 felsőoktatásban tanuló diákot érhetnek el. A december 4-i oktatónapra mások mellett ellátogat Horváth István országgyűlési képviselő, az MSTSZ elnöke, illetve előadást tart Eicher József, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete ügyvezetője.

Első körben az afrikai sertéspestis elleni sikeres védekezés lehetőségeiről tartottak előadás neves szakértők novemberben, a december 4-5-i oktatáson pedig az ENAR-rendszerrel, a sertés-teljesítményvizsgálatokkal és a támogatásokkal kapcsolatos legfontosabb gyakorlati információkról lesz szó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Durva áremelés jöhet a sertéspiacon

Tovább tarol a sertéspestis Kínában, és ezzel egyidőben elindult a sertéshús árának gyors emelkedése is. A kocatelepeken pedig már várólistát készíten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!