Távozik a DélKerTÉSZ éléről Ledó Ferenc

Agro Napló
Nyugdíjba vonult a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSz) elnöke, Ledó Ferenc, utódja Nagypéter Sándor lesz .

A termelői szervezet megalakulásának 16. évfordulóján tartott ünnepi közgyűlésen megválasztották az utódját is. Elsöprő többséggel Nagypéter Sándor lett az új elnök. Ledó Ferenc sem távolodik el a szervezettől, a FruitVeB-nél és a NAK-nál betöltött tisztségei révén továbbra is segíti a DélKerTÉSZ munkáját – tájékoztat a magyarmezogazdasag.hu.

A DélKerTÉSZ 2002. november 7-én alakult meg 23 taggal, a taglétszám jelenleg 500-550 fő között van. A leköszönt elnök hangsúlyozta, hogy a DélKerTÉSZ nonprofit jelleggel működik, munkájuk során az élelmiszerbiztonság és a minőség a két legfontosabb vezérelv. A paprikánál és a paradicsomnál a tagoknak meghatározott fajtákat kell termeszteniük. Igen nagy az aránya a biológiai növényvédelemnek, és 100 százalékos nyomon követéssel büszkélkedhetnek. Az országban a legnagyobb csomagolókapacitással rendelkezik a szövetkezet, a szentesi telepen két műszakban dolgozó közel 300 ember napi 80-85 tonna árut készít elő értékesítésre.

A DélkerTÉSZ úttörő munkát végzett abban is, hogy a szentesi paprika oltalom alatt álló földrajzi árujelző lett. Emellett az elsők között kezdte meg tevékenységét a duális agrár-felsőoktatás képzési formában.

Nagypéter Sándor a következő 5 év terveiről szólva piaci lehetőségként említette a kígyóuborka és a kaliforniai paprika termesztésének felfuttatását. Elmondta, hogy a termesztéstechnológia fejlesztése mellett előrelépnek a csomagolásban is, a kor elvárásainak megfelelően fokozatosan a környezetbarát, lebomló anyagok használatára állnak át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még kell a csapadék

Még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mond...

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Szabályozottabb körülmények között szerződhet a termelő és a feldolgozó már az idei meggyszezonra, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!