Az IBM kutatói régóta dolgoznak olyan megoldásokon, melyek az élelmiszerlánc minden szakaszát átalakítják a közeljövőben. A héten esedékes Think konferencián öt fejlesztési irányt vázolnak fel ezzel kapcsolatban - írta a hvg.hu.
Valamikor a következő öt évben a Föld népessége átlépi a nyolcmilliárdos határt. Komplex élelmiszerláncunk, amit a klímaváltozás és a véges vízkészletek már így is megterhelnek, további kihívásokkal néz szembe – hívja fel figyelmet az IBM, amely szerint új technológiákra és eszközökre, tudományos áttörésekre és forradalmian új gondolkodásmódra lesz szükség az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban.
A vállalat idei legnagyobb ügyfélrendezvényén, a kedden kezdődő, élőben is közvetített Think 2019-en a szakemberek arról is beszélni fognak, hogy ezen a területen mit lehetne megvalósítani öt év alatt. Az eredményeket és terveket Arvind Krishna, a vállalat Felhőalapú és kognitív szoftverekért felelős alelnöke öt nagy irányhoz sorolta.
Twinning: A digitális másolatok alkalmazása a gazdálkodásban segít kevesebb erőforrással élelmezni a növekvő populációt
Hogyan tehető hozzáférhetővé a hitelezés egy olyan gazda számára, aki soha életében nem járt bankban? A mezőgazdaság minden aspektusának digitalizálása és rögzítése révén – a talaj minőségétől a traktorvezetéshez szükséges képességeken át a sárgadinnye piaci áráig. Ez a Digital Twin („digitális iker”) és a következő öt év során a mesterséges intelligencia (MI) használata révén ezekkel az adatokkal képesek leszünk pontosan előrejelezni a terméshozamokat, ami a bankok és pénzintézetek számára biztosítja a szükséges adatokat ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak a gazdáknak a bővítéshez – talán a pénz mégiscsak a fákon terem.
Kármegelőzés: A blockchainnel megelőzhető az élelmiszer hulladékba kerülése
Öt éven belül számos költséges, ismeretlen tényezőt számolunk fel az élelmiszerláncban. A gazdáktól a zöldségkereskedőkig az élelmiszerlánc minden résztvevője pontosan tudni fogja, mennyit vessen, rendeljen vagy szállítson. Az élelmiszer-veszteségek jelentősen csökkennek, a fogyasztók bevásárlókosarába kerülő termények frissebbek lesznek – az IBM szerint ehhez a blockchain technológia, az IoT-eszközök és az MI (mesterséges intelligencia) algoritmusok összehangolása szükséges.
Fejlődő kultúrák: A mikrobiom feltérképezése megvéd minket a káros baktériumoktól
Öt éven belül az élelmiszer-biztonsági ellenőrök világszerte új szuperképességhez jutnak: mikrobák millióit használhatjuk fel az élelmiszer védelmére. Ezek a mikrobák – amelyek közül egyesek fogyasztása egészséges, másoké nem – rendszeresen bekerülnek az élelmiszerbe a gazdaságokban, gyárakban és üzletekben. Egy új technikának köszönhetően, ami lehetővé teszi genetikai állományuk költséghatékony elemzését, a mikrobák sokat elárulnak arról, hogy mennyire biztonságos az élelmiszer, amit fogyasztunk.
Detektívek a tányéron: MI-érzékelőkkel a kórokozók otthon is észlelhetők
Öt éven belül a világ gazdái, élelmiszer-feldolgozói és kereskedői – a házi szakácsok milliárdjai mellett – képesek lesznek, rá hogy egyszerűen észleljék a veszélyes fertőzéseket az élelmiszerben. Mindehhez csak egy MI-érzékelőkkel ellátott mobiltelefonra vagy konyhapultra lesz szükség. Az IBM kutatói hatékony, hordozható MI-érzékelőket fejlesztenek, amelyek bárhol és bármikor képesek lesznek az élelmiszer-eredetű kórokozók észlelésére. Ezek a mobil baktériumérzékelők drámai mértékben meggyorsíthatják a kórokozók tesztelését, napokról másodpercekre csökkentve a szükséges időt, lehetővé téve az élelmiszerlánc minden pontján a káros kóli- és szalmonellabaktériumok jelenlétének észlelését, mielőtt azok járványt okoznának.
Műanyag-sebészet: Radikálisan új újrahasznosítási módszer lehel új életet a régi műanyagokba
Öt év múlva teljesen átalakul a hulladékkezelés és az új műanyagok gyártása. A tejesdobozoktól a kekszesdobozokon át a bevásárlószatyrokig és szúnyoghálókig minden újrahasznosítható lesz, és a poliésztergyártó cégek képesek lesznek a begyűjtött hulladékok hasznosítására. Ezt az átalakulást olyan innovációk hajtják majd, mint a VolCat, egy katalitikus kémiai folyamat, amely lebont bizonyos műanyagokat (a poliésztereket) egy olyan anyaggá, ami közvetlenül beadagolható a műanyaggyártó gépekbe új termékek előállításához.