A következő évtizedek előrejelzései azt mutatják, hogy a különböző technológiák folyamatos – jelenleg még nem teljesen belátható sebességű és tartalmú – forradalma következik be. A termelékenység és a hatékonyság növelése érdekében az élelmiszeriparban is rendkívül fontossá vált az informatikai eszközök és rendszerek használata, hiszen az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszer-gazdaságban is. A technológiák egyes fajtái vagy egyes tudományágak – például a genomika – teljesen átalakítják majd az egyes termelési folyamatokat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja a tagokat az új technológiák megismerésében és a folyamataik fejlesztésében - írta közleményében a kamara. Ehhez szükséges az élelmiszeripar jelenlegi digitalizációs helyzetének megismerése, így például az információs és döntéstámogató rendszerek különböző típusainak, alkalmazásának gazdasági, hatékonysági és szervezési hatásainak elemzése.
A NAK, az AKI és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezés Tudományok Doktori Iskola együttműködésében megvalósuló anonim felmérés a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációjának kérdéseivel foglalkozik, ezen belül is az informatikai infrastruktúrával, internethasználattal, vállalatirányítási rendszerekkel, döntéstámogató és üzleti elemző eszközök használatával és szerepével, valamint ezek kapcsolatával az Élelmiszeripar 4.0 technológiai váltásban.
A vizsgálat csak az ágazati szereplők segítségével, közreműködésével végezhető, ezért kérjük az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot - írta a kamara, mivel az érintettek válaszaikkal támogatják a kutatást és az eredményekkel hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához is.
Az anonim kérdőív ide kattintva érhető el 2019. április 30-ig.