Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Agro Napló
Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez, mintegy 2700 ember bevonásával Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat kutatja – közölte a Nébih az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint az országos felmérésre most további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várja a hivatal. A kutatás célja, hogy képet kapjanak arról: a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezek az adatok ugyanis fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez.

A hazai felmérés mintegy 2700 fő, 1-74 év közötti lakos bevonásával zajlik. A program részeként két alkalommal az előző napon elfogyasztott ételekről, italokról és étrend-kiegészítő termékekről kérdezik a résztvevőket a Nébih által megbízott dietetikus szakemberek.

Az összegyűjtött adatok – a felmérésben résztvevő többi ország hasonló jellegű adatával együtt – értékes információt adnak majd az úgynevezett kitettség megbízhatóbb számításához. A feltételezhetően káros anyagok (például nehézfémek, penészgombák toxinjai, vagy épp növényvédőszer-maradékok) kockázatbecsléséhez ugyanis ezekben az élelmiszerekben előforduló mennyisége mellett azt is fontos tudni, hogy a konkrét élelmiszerekből mennyi a fogyasztás. A kutatás révén most ez utóbbiról kaphatnak képet a szakemberek. Mindez hozzájárul az esetleges kockázatok nagyobb biztonsággal történő becsléséhez a jövőben, mind hazai, mind európai szinten.

A kutatás során mintegy 1600, 18 év alatti gyermek élelmiszerfogyasztási adataira is szükség van, ők ugyanis a felnőtteknél érzékenyebbek lehetnek a különböző élelmiszerekben előforduló kémiai szennyezőanyagokra.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) EU Menu – Mi van terítéken Európában? – nemzetközi projektjének részeként megvalósuló kutatásában az EU több tagországa is részt vesz. Ennek köszönhetően, a hazai eredményeken túl, összehasonlítható fogyasztási adatok is rendelkezésre állnak a későbbiekben.

A felmérésről részletes információk olvashatóak a Nébih weboldalán. Az érdeklődők jelentkezését szintén a honlapon elérhető űrlapon várják a hivatal szakemberei – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Karantén kutatást indít a Nébih

Karantén kutatást indít a Nébih

„Hogyan változtak élelmiszervásárlási és étkezési szokásaink a járványügyi helyzet hatására; milyen élelmiszereket halmoztunk fel; mit kezdünk a tarta...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!