A tájékoztatás szerint a szóban forgó eredetvédettséget csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak. Ezek a termékek csak az elfogadott termékleírásokban meghatározott hagyományos alapanyagokból és/vagy hagyományos eljárás alkalmazásával állíthatók elő.
A „Rögös Túró” egy kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt. A morzsás, rögös, kelvirágszerű állomány az adagolás-csomagolás során mindvégig megőrzésére kerül.
Számos hagyományos étel csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító „Rögös Túróból” készíthető el.
A „Rögös túró” a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, hiszen amellett, hogy rendkívül változatos ételek készíthetőek belőle, egészséges és laktató is. Sokféle ételben használja a magyar ember, az előételektől a desszertekig: túrós palacsinta, túróslepény, túrótorta, túrósrétes, túróslepény, túrógombóc, körözött, túrós csusza, túróspogácsa.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács köszönetét fejezi ki az agrárminiszternek és az Agrárminisztérium (AM) szakértőinek az elismerési folyamat során nyújtott együttműködésért.
A Tej Terméktanácsnál jelenleg előkészítés alatt áll az Óvári Sajt uniós védelmére vonatkozó bejegyzési kérelem és termékleírás – tartalmazza a tájékoztatás.