Heti fókusz: Speciális szegmensek – nézzük ilyen szemmel a kalászosokat!

Agro Napló
Szakértőink mutatnak rá a kalászos fajtakínálat egyre népszerűbb, a változó piaci igények által generált speciális szegmenseire. A válaszokért kattintson!

Speciális szegmensek – nézzük ilyen szemmel a kalászosokat!

A hozzászólásokért kattintson!

Fehér Gyöngyi
CAUSSADE SEMENCES Hungary Kft.
Fejes Vilmos
Karintia Kft.
Steinmacher László
MF Agrária Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Fehér Gyöngyi (CAUSSADE SEMENCES Hungary Kft.) 

 

Az éghajlatváltozás a termeszthető növények fajtaválasztékát is magával hozta. Jó példa erre a vad tönkebúza utódja a durumbúza is. Az első etióp és közép-ázsiai durumbúzák 1500-2000 éve váltak elterjedtté. A szelektált és háziasított ősi durumok utódjainak génjei utalnak a származási hely földrajzi régióira, talajtípusára.

A HARISTIDE durum búza termőképessége, beltartalmi értékei jóval túlszárnyalják az első durum változatok hasonló tulajdonságait. Elődeitől eltérően nem csak a mediterránban, de már a hűvösebb klímájú vidékek gabonája is. Így példa a klímaváltozással kapcsolatos szükségszerű fajtaváltásra, hisz a HARISTIDE alkalmazkodóképessége révén kiválóan áttelelő, stabil jövedelemforrást jelentő gabona a mediterrán régiótól északabbra eső termő területeken is.

A HARISTIDE a durumbúzák borostyán változatához tartozó kemény szemű durumbúza. Kedvező beltartalmi mutatói a malmok, míg gazdag sárga pigment tartalma a fogyasztók örömét szolgálja.

A franciaországi nemesítése eredményeként betegségekkel szemben jelentősen ellenálló és az egyik legtermékenyebb fajtává vált Franciaországban.

A durumbúzák jellemző betegségei közül a Fusariummal, Septoriával és a sárga rozsdával szemben kifejezetten magas toleranciaszinttel rendelkezik, azonban a csírakori betegségekkel szemben, akárcsak más durumok esetében biztos védelemre van szükség.

Haristide

VT1

VT2

Fagy tűrés

3

1

3

Barna rozsda

3

2,7

3,9

Sárga rozsda

4,5

3

4,5

Lisztharmat

2

1,5

2

Szeptóriás
levélfoltosság

3,8

4

3,5

Szártő rothadás

3,5

3,5

3

Kalász fuzárium

3,7

3,5

3

Terméspotenciálja a talaj és a technológia biztosította tápanyagok függvényében több, mint 10%-kal haladta meg a kontroll fajták hozamát a CAUSSADE SEMENCES összehasonlító kísérleteiben.

A durumbúza tápanyagigénye a talaj tápanyag ellátottságának függvényében

Szántóföldi termőhely

Hatóanyag

A talaj tápanyag-ellátottsága

gyenge

közepes

igen jó

N

33

30

28

26

I.

P2O5

16

14

12

10

K2O

24

20

19

17

N

32

31

30

II.

P2O5

15

14

13

K2O

22

20

17

A HARISTIDE lisztjéből nem csupán jól főzhető, olasz típusú, de a gourmet-k igényeit is kielégítő színű tészta készíthető a magas sárga pigment tartalomnak köszönhetően. A reformélelmiszerek között is megállja a helyét, mivel értékes ásványi anyagokat, fehérjéket és A, B,  E vitamint tartalmaz. A benne lévő rostok segítik az emésztést és a lassan lebomló keményítő típusa miatt a vércukorszintet sem emeli meg. Cukorbeteg és koleszterinszegény diéta része lehet. Tésztája kiváló állagú tojás és állagjavító adalékanyagok hozzáadása nélkül is.

Termesztéstechnológiai szempontból a durumbúzák speciális csoportot alkotnak. Eredményes termesztésük osztott 1/3 ősszel, 2/3 tavasszal kijuttatott műtrágyával és megelőző növényvédelemmel, elsősorban magas technológiai szinten érhető el. A HARISTIDE a semleges vagy enyhén lúgos talajokon 3,5-4 millió/ ha csíraszámmal 75-79- nél magasabb Hl súlyú, 20% feletti sikértartalmú és 12,5- 15% fehérje tartalmú terményt biztosít termelőjének. Üvegessége: 60-85%, ami 28-as sárga pigment tartalommal párosul.

A CAUSSADE SEMENCES egyéb kalászosaihoz (szálkás és tar búzák, JUP őszi árpa, Trismart tritikálé) hasonlóan a HARISTIDE másodfokú vetőmagját is elismert magyarországi vetőmagtermesztő gazdaságok együttműködésével biztosítja partnerei részére. A minőségi gabonatermesztéshez szükséges fémzárolt, minősített kalászos szaporítóanyagaink a forgalmazó partnereinken keresztül már elérhetőek, megrendelhetőek.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Fejes Vilmos (Karintia Kft.) 

Az idei évben jellemzően legalább 6 tonnás üzemi átlagokat produkáltak az AXIOMA sörárpával, ugyanakkor nem volt ritka a 8 tonnát meghaladó termésátlag sem a hazai gazdáknál. Számszerűsítve az idén egy átlagos 180.000 – 200.000 ft/ha termelési költséggel és egy legalább 50.000 ft tonnánkénti felvásárlási árral számolhattak idén a gazdák.

A 180.000-200.000 ft/ha termelési költséggel szemben tehát 300.000 – 400.000 ft/ha bevétel állt, vagyis a tiszta haszon legalább 100.000, legfeljebb 200.000 ft/ha volt. Nem véletlenül ilyen nagy az érdeklődés a 2019. évi vetésű őszi sörárpa vetőmagok iránt.

Mi a Kariniánál hiszünk abban, hogy a Pannon régióra nemesített bőtermő és prémium minőséget adó fajták választása jelenti a megoldást a gazdák számára az őszi sörárpák esetében is.

A Karintia Kft. az elmúlt évben vezette be a hazai piacra az AXIOMA nevezetű őszi sörárpa fajtáját. Nemesítő házunk évekkel ezelőtt kezdett egy őszi sörárpa nemesítési folyamatba, mivel felismerték, hogy a hektikus tavaszi időjárás sokszor nem kedvez a tavaszi kalászosok termesztésének. Igény volt és van is a piacon olyan jó minőségű, bőtermő, kétsoros, malátázóknál bellistázott sörárpára, amely ősszel vethető és nem fenyegeti a kifagyás veszélye. Az Axioma fajta vetésével elkerülhetjük a kora tavaszi csapadékos időjárás adta kockázatot, amikor is nem minden esetben lehet megfelelő magágyat készíteni. Elkerülhető az ezt követő, szinte évről évre bekövetkező aszály kockázata, ahol a frissen vetett állomány képtelen a kellő bokrosodásra.

Mindezek következtében a gazda az őszi sörárpa vetése esetén egy jóval nagyobb biztonsággal termeszthető fajtát kap, amely a Pannon régió száraz klímájára lett nemesítve.

De mi az, amiben a kiváló genetikán kívül többet nyújt a Karintia?

A Karintia kiemelkedő felvásárlási árainak és megbízható logisztikánknak köszönhetően évek óta egyre nagyobb volumenben vásárolja fel a sörárpa termést. 2018-tól az európai  malátázóknál belistázott, új genetikájú AXIOMA őszi sörárpánkkal léptünk piacra, melynek termését garantáltan vásároljuk meg Öntől, ezzel is csökkentve a termelői kockázatot.

Érdemes sietni a fajtaválasztással. A Karintia Kft Pannon régióra nemesített bőtermő és prémium fajtái iránt évről évre emelkedő mértékű kereslet mutatkozik. További részletekért kérjük, keresse szaktanácsadóinkat az ország bármely pontján és látogasson el honlapunkra.

További információ:
www.karintia.hu

Steinmacher László (MF Agrária Kft.) 

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Főként Olaszországban a legkedveltebb tésztafélék alapanyaga a durumbúzából (Triticum durum) készülő durumdara, vagy más néven semolina. A mérsékelt égöv melegebb térségein kiváló alternatívát nyújt a hagyományos búzával szemben. Kiváló beltartalma (magas fehérje,- üvegesség, kiváló sárga index érték) miatt hívják keményszemű búzának (a német megnevezése találóan Hartweizen).

Az újszerű étkezési trendek elősegítették az egészségesebb ételek terjedését, amihez illik a durumtészta fogyasztása. Igen közkedvelt egész Európában, hiszen könnyen emészthető rostokat, lassan felszívódó keményítőt (alacsony a glikémiás indexe, cukorbetegek is fogyaszthatják) és sok fehérjét tartalmaz. Teljesen koleszterinmentes, hiszen nem tartalmaz tojást. Üvegessége miatt nagy mennyiségű, jó minőségű (megfelelő szemcseméretű) dara készíthető belőle, amely nagy nyomás alatt, tojás hozzáadása nélkül is alkalmas tésztagyártásra.

Magyarországon először az 1920-as évek elején kezdtek a növény meghonosításával több, kevesebb sikerrel.

Jelenleg országos szinten a durumbúza vetésterülete 30 ezer hektár körül lehet, alig éri el az országos búzavetés 3%-át. A mai vetésterület egy körülbelül 8-10 éve tartó folyamatos növekedés eredménye. A vetésterület a 2010-es évek elején nagyjából 8000 ha körül alakult és a terület jelentős része akkor még egyetlen malmi integráció keretein belül került elvetésre. Kijelenthető, hogy az elmúlt időszakban hazánkban a durumbúza kedvelt terménnyé vált, termőterülete dinamikusan emelkedett.

A növekvő vetéskedvet egyértelműen az okozta, hogy a durum termény ára az elmúlt időszakban jellemzően 20-45%-kal magasabb volt, mint a malmi búza ára. A hazai és régiós (olasz, oszták, német, lengyel) durum malmok pedig biztos piacot biztosítottak a hazai magas minőségű durum terménynek.

A megadott durum árak saját terményfelvásárlási adatainkból, a malmi búza árak a Budapesti Árutőzsde, majd annak marginalizálódását követően piaci árak alapján.

A számok azt mutatják, hogy a két termény ára a vizsgált időszakban együtt mozgott, úgy, hogy a magas minőségű durumbúza termény ára minden évben a malmi búza áránál magasabb volt, átlagosan körülbelül 40 %-al. Kivétel a 2018-as év, amikor az árkülönbség körülbelül 20 %-ra csökkent, mert a malmi búza ára a betakarítást követően emelkedni kezdett, a durum ára pedig nem változott jelentősen.*

Röviden összefoglalva, miért érdemes tehát durumbúzát termelni?

  • kurrens, kül-, és belföldön keresett termény
  • piaca kiszámítható, az átvételi árak magasak
  • termesztés technológiája nem küldönbözik a malmi búzáétól
  • javító, vagy prémium malmi búza termelése mellett érdemes durumbúzát is termelni
  • hiszen a magas minőségű durumbúza magasabb áron értékesíthető, mint a malmi búza

Mára társaságunk nemesítőházaktól független, a hazai durumpiac legszélesebb vetőmag ajánlatával rendelkezik. Az ajánlott fajtákat a kedvező terménypiaci tapasztalatok alapján választottuk ki. A magas minőségű vetőmagot zárt rendszerben termeltetjük, hogy partnereinket garantáltan magas minőségű, keveredés mentes, homogén vetőmaggal láthassuk el. Durumbúza termelése esetén a fajtának és a magas minőségű, homogén vetőmagnak kiemelt jelentősége van! Termelőink részére a piacon elérhető legjobb durumbúza fajtákat ajánljuk, melyek beltartalmi tulajdonságai (fehérje–, sikértartalom, sárga-index, hektoliter-súly, üvegesség) megfelelnek a feldolgozóipar legmagasabb minőségi elvárásainak!

Ajánatunk 2019 őszi vetéshez: LUNADUR, LUPIDUR, DIADUR, WINTERGOLD, Mv PENNEDUR.

Amennyiben Ön durumbúza termelésében gondolkodik, kérjük válasszon a tésztaipar igényei szerint nemesített kiváló fajtáink közül!

Mi segítjük Önt:

  • a helyes fajtaválasztásban
  • a termesztés technológiával kapcsolatos kérdésekben

További információ:
www.mfagraria.hu

*Forrás: A durumbúza vetőmag termelés vizsgálata a Misa-Farm Kft.-ben, szakdolgozat, készítette Steinmacher László Zsolt, 2018

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A gabonafélék széles körű felhasználási lehetőségei, az egyes kalászosgabona-fajok termelésben betöltött szerepe és a mindennapi életben egyre fokozottabban jelentkező gazdaságossági és agroökológiai kihívások napjainkban a hazai, hagyományos szerkezetű gazdálkodást végzők számára kevésbé ismert és ennek megfelelően kisebb mennyiségben termesztett, speciális szegmensek erősödését segítik.

A SAATEN-UNION komplex nemesítési, fajtaképviseleti és technológiafejlesztési munkájában ezeket a regionális szinten ugyan különböző súlyú, de összességében mégis kisebb vetésterületen előállított, különleges piacok megcélzására, továbbá értékes és piacos árualap előállítására alkalmas gabonaféléket is minden esetben kiemelt figyelemmel kíséri, és a termelők munkáját ajánlataival segíti.

Az elmúlt években a növekvő hazai és külpiaci igény hatására dinamikusan nőtt a hazai vetésszerkezetben a durumbúza jelentősége. A mi régiónkban a többéves termelési tapasztalatok alapján kiváló eredmények érhetők el az őszi – azaz télálló – fajtatípusok, köztük a WINTERGOLD alkalmazásával. Hiszen a termelés biztonsága és a termésstabilitás elsőrangú szempont, ezek mellett pedig szintén fontos értékmérő a termőképesség, az egészséges termés és a kiemelkedő minőség. Vitathatatlan, hogy az őszi durumbúzák termőképessége és termésbiztonsága kimagasló a tavaszi változatokéhoz képest, a WINTERGOLD őszi durumbúza pedig agronómiai és minőségi adottságai révén méltán vált közismertté Európa-szerte és hazánkban egyaránt. A szemek minőségstabilitása, üvegessége, a belőlük őrölhető liszt szemolinaaránya kiváló, a sárga pigment mennyisége kimagasló, így a WINTERGOLD kiváló, durumtészta-készítésre alkalmas malomipari alapanyagként biztonságosan értékesíthető. A WINTERGOLD-dal minőségi kategória jelent meg a piacon, ami a fajta jó ökológiai alkalmazkodóképességének, a szemtermés kiváló beltartalmi értékének és a nagyfokú minőségstabilitásnak egyaránt köszönhető.

A durumbúza mellett egyéb olyan őszi kalászos fajok erősödése is tapasztalható – jó példa erre az őszi rozs, hibridrozs –, melyek klímaérzékenysége kisebb, mint általában a búzáé, viszont hasonlóan sokszínűen felhasználhatók, további lehetőségeket tartogatva a mi régiónkban is. Az őszi rozs és kiemelten a hibridrozsok nagyobb arányú felhasználása kiváló alternatívát kínál – a jövedelmezőségi szempontokat is figyelembe véve – a sokszínű vetésszerkezet, a fenntartható mezőgazdaság és a jól értékesíthető, egyre szélesebb körben felhasználható, egészséges árualap vagy éppen a saját állattenyésztési ágazatok takarmányalapanyag-igényeinek (szemes- vagy teljes növény szenázs célú) biztosításához. Hiszen számos kedvező – sok külföldi és növekvő számú hazai – példa erősíthet meg bennünket abban, hogy a rozs nemcsak a nálunk elterjedtebb teljes növény szenázs célú vagy egyéb tömegtakarmány-felhasználásra alkalmas. Szemtermése a humán élelmezésben és az abrakfogyasztó állatok tartásában is, kiemelten a sertések esetében, élettanilag értékes összetételének köszönhetően egészséges és még kihasználatlan értéket képvisel. Tehát a rozstermesztés a lehetőségek tárházát kínálja, amire alapozva a hazai felhasználás kiszélesedése reális célnak tűnik. A rozsnövényben és kiemelten a hazánkban is forgalomban lévő rozshibridekben – SU PERFORMER, SU SANTINI és SU COSSANI –, továbbá a hibridrozs-nemesítés eredményeiben ugyanis több van, mint amit jelenleg a hasznosítunk.

Végezetül két olyan szegmensre hívom fel a gazdálkodók figyelmét, amelyek termesztéstechnológiai szempontok alapján tekinthetőek különlegesnek. Ezek egyike a SAATEN-UNION őszi kalászosprogramjának kiemelt gyakorlati jelentőséggel bíró, intenzív HySEED-hibridkalászosok szegmense. Meggyőződésünk, hogy a nemesítési és technológiai szempontból egyaránt a speciális szegmensbe tartozó hibridkalászos-program kiemelkedően értékes a gyakorlat számára. Hiszen aki a kalászos hibridek termesztése mellett dönt, az intenzív, tudatosan felépített és kellő évjárat-stabilitás mellett nagy hozamszintet megcélzó, korszerű termesztési rendszerrel dolgozik. A másik szegmens a megkésett vagy kifejezetten kései vetésekben is kiemelkedően jól teljesítő járóbúza. Egyes őszibúza-fajtatípusok, mint a LENNOX, járó jellegüknek köszönhetően újra reneszánszukat élik. Ugyanis a vetéssel kapcsolatos szélsőségek terméseredményt befolyásoló hatása jelentősen csökkenthető velük, és a megkésett vetésidőből, az elhúzódó kelésekből adódó negatív hatások ellenére versenyképes mennyiségű, kiváló minőségű őszi búzát tudunk termelni.

További információ:
www.saaten-union.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!