A villányi Günzer Tamás Pincészete kapta az idei Év Pincészete díjat

Agro Napló
Kemény munka, kitartás, precizitás eredményeként az idei Év Pincészete díjat a villányi Günzer Tamás Pincészete kapta – közölte a Magyar Bor Akadémia az Agro Naplóval.

A minisztérium tájékoztatása szerint 3,5 milliárdos program keretében népszerűsíti az agrártárca a magyar borokat külföldön, a program a tervek alapján várhatóan jövőre indul - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára az Év Pincészete díj átadóünnepségén Villányban.

Feldman Zsolt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége által kiírt verseny eredményhirdetése előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a "borpromóciós támogatási csomag" az európai és a kontinensen túli piacokon hivatott majd népszerűsíteni a magyar borokat – tájékoztatott az AM.

Az államtitkár ismertette: Magyarországon 65 ezer hektáron 22 borvidéken termelnek borszőlőt, a mintegy 20-30 százalékban exportra kerülő hazai borok pedig az "ország gasztronómiai nagyköveteinek" számítanak. Éppen ezért – hívta fel a figyelmet - a magyar kormány az elmúlt években sokat tett a magyar borászatok megújítása, technológiai fejlesztése érdekében. Az átadott elismerésre utalva kiemelte: fontos a borászatok, pincészetek között zajló egészséges verseny, így fokozható ugyanis a minőség és a versenyképesség mind a vendéglátás, mind a borkészítés területén.

A díj idei nyertese, Günzer Tamás úgy vélekedett, a kemény munka, a kitartás, a precizitás és a pincészetet működtető családtagok érdeme, hogy az általa irányított vállalkozás elnyerte a kitüntetést. A pincészet 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag klasszikus (classic) és prémium száraz borokat készítenek széles palettán, ami több mint 20 borfajtát és borcsaládot jelent. A borász elmondta még: éves szinten félmillió palackozott bort értékesítenek, a 15-20 százalékuk exportra kerül.

"Az Év Pincészete Magyarországon" címet 2002-ben alapította meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére.

A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalúan szolgálja.

Günzer Tamás Pincészete számos díjat nyert már a világ legrangosabb borversenyein. A pincészet célja: a hagyományos ízvilág megőrzése mellett a lendületes, fiatalos fajtaborok, házasítások elkészítése. A borfesztiválokon való aktív megjelenéseken kívül a pincészet nagy szerepet játszik a helyi kulturális, gasztronómiai életben is. Erre példa: a Rosé maraton, a Vörösbor fesztivál, a Borzsongás és a Franc and Franc rendezvények. Két saját eseményük is van, az Ördögárok kalandtúra és a Halnapok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szőlő is kevesebb lesz az idén

Szőlő is kevesebb lesz az idén

Alacsony, 3,7 millió mázsa szőlőt jelez előre az idei szüret előtt a termésbecslés, és többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számít a haza...

Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?