A helyszínen tapasztalt jelentős élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét, valamint 962 kilogramm jelöletlen, illetve dokumentáció hiányában nem nyomon-követhető terméket vont ki a forgalomból – tartalmazza a tájékoztatás.
Komoly higiéniai hiányosságokkal szembesültek a Nébih ellenőrei egy budapesti tofu-előállító üzemben a január végén folytatott helyszíni ellenőrzés során. Többek között az üzem területén a padozat erősen szennyezett, takarítatlan, néhol töredezett volt, helyenként pangó víz és rágcsálóürülék borította.
A feldolgozó helyiségben található gépek és berendezések (főzőüst, daráló, csomagológép, mosogatók), az élelmiszer-előállításhoz használt eszközök (rekeszek, préslemezek), valamint az alapanyagraktár padozata és oldalfalai is rendkívül szennyezettek voltak. Az ellenőrzés során több helyiségben és az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező eszközökön rágcsálóürüléket találtak az ellenőrök. A mennyezetről lecsöpögő kondenzvíz esetenként a csomagolatlan termékeket is szennyezte. A súlyos higiéniai hiányosságokon túl az egység az előállított termékek nyomon-követhetőségét sem biztosította.
A Nébih szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem élelmiszer-előállító tevékenységét. A hatóság az ellenőrzés során csaknem egy tonna nem nyomon-követhető terméket vonta ki a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta, továbbá a cég által gyártott termékek visszahívását is elrendelte.
Az ügyben az eljárás folyik, a vállalkozás jelentős bírságra számíthat. A vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán. Az ellenőrzés során készült fénykép- és videofelvételek megtekinthetőek a Nébih honlapján.